Profesor emeritus 2005: Prof. dr Milan Perović




Profesor emeritus 2005: Prof. dr Milan Perović

Milan Perović, redovni profesor i emeritus profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, redovni član Akademije inženjerskih nauka Crne Gore AINCG.

Rođen je u Nikšiću, osnovno obrazovanje je stekao u Danilovgradu, srednjoškolsko u Nikšiću, a Višu realnu gimnaziju u Nikšiću, diplomirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gdje je i odbranio magistarsku i doktorsku tezu  (Odjeljenje u Kragujevcu), te radio u zvanju asistenta i docenta, da bi 1983. godine dobio zvanje vandrednog profesora Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, u Podgorici. 

Držao je predavanja na Fakultetu za menadžment i proizvodnju u Trebinju, Fakultetu za turizam u Kotoru i na Fakultetu za pomorstvo Kotor. Angažovan je za predavača i kao mentor na magistarskim studijama na Mašinskom i Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, na poslijediplomskim studijama, na Mašinskom, Ekonomskom i Građevinskom fakultetu u Podgorici, kao i na Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju, Fakultetu za pomorstvo u Kotoru i Fakultetu za turizam u Kotoru. 

Osnovne oblasti nastave na dodiplomskim studijama su: Tehnologija mašinogradnje, Alati i pribori, Proizvodni sistemi, Mašine alatke, Organizacija proizvodnje, Informatika, Industrijski inženjering,  Industrijska dinamika, Upravljanje poslovnim sistemima i Upravljanje kvalitetom. 

Osnovne oblasti nastave na postdiplomskim studijama: Upravljanje prizvodno poslovnim sistemima, Sistemi menadžmenta kvalitetom i Procesni pristupi i upravljanje. 

Održao je više predavanja po pozivu na značajnim naučno-stručnim skupovima i školama za obuku eksperata u zemlji i inostranstvu. 

Bio je mentor na četiri doktorske teze, na više desetina magistarskih radova i na preko sto dvadeset diplomskih radova. 

Naučne i stručne reference profesora dr Milana J. Perovića su: naučni i stručni radovi objavljeni u zbornicima nacionalnih i međunarodnih skupova i konferencija i u naučnim i stručnim časopisima, kao i naučno-istraživački i naučno-razvojni projekti. Objavio je devet knjiga - udžbenika, dvije monografije, veliki broj naučnih i stručnih radova i autorizovanih projekata iz oblasti informatike, upravljanja i kvaliteta.

U svojoj naučnoj i stručnoj karijeri rukovodio je velikim naučnoistraživačkim projektima iz oblasti tehnologije i upravljanja. Recenzirao je veliki broj udžbenika i  knjiga.

Naučni opus profesora dr Milana J. Perovića je primjena nauke u praksi, posebno razvoj metoda koje povezuju informatiku, kvalitet i upravljanje procesima. Toj temi su posvećene objavljene knjige, monografije, naučni i stručni radovi, kao i rad sa studentima dodiplomskih, magistarskih i doktorskih studija. 
Profesionalne aktivnosti 

Tokom karijere radjio je u Crvenoj Zastavi - Vojna fabrika u Kragujevcu, na poslovima inženjer tehnolog-konstruktor a zatim je radio na realizovanju više tehnoloških projekata, bio je na pozicijama: rukovodioca sektora za metode, postupke rada i unapređenje proizvodnje, direktora projekta za izgradnju fabrika, direktora radne organizacije za informatiku, standardizaciju i unapređenja poslovanja Zavoda "Crvena zastava".

Dvadeset godina rada u fabrici i tada stečeno iskustvo bili su osnova za uspješan rad i rukovođenje na više od četrdeset velikih projekata za privredu. Realizovani projekti i stalna obuka koja se najčešće obavlja u preduzećima su u funkciji širenja informatike i kulture kvaliteta.

Dugogodišnji paralelni rad na univerzitetima i u privredi preporučili su profesora Milana J. Perovića za mnoge važne funkcije u društvenom životu, od kojih: predsjednik Asocijacije za primjenu i proizvodnju računara u Srbiji, član Odbora ove asocijacije u SFRJ, zamjenik glavnog i odgovornog urednika časopisa Praksa-lnformatika u praksi, član Komiteta za nauku i razvoj Vlade Jugoslavije, član Komisije za kvalitet PKJ, pokretač razvoja sistema kvaliteta u Crnoj Gori, dvadeset godina je bio direktor   programa kvaliteta i jedan od osnivača i aktivni učesnik Savjetovanja o kvalitetu i predavač  Škole kvaliteta, član Komisije za tehničko-tehnološke nauke CANU, član Akademije inženjerskih nauka Crne Gore, direktor Programa Vlade RCG za kvalitet, član redakcija ili uređivačkih odbora časopisa: Tehnika - Menadžment, Beograd, Kvalitet - Poslovna politika, Beograd, International Journal for Quality Research, Podgorica-Kragujevac. Član naučnih odbora sedam crnogorskih i srpskih kongresa, savjetovanja i konferencija. 

Predsjednik Upravnog odbora Instituta za standardizaciju Crne Gore. Profesor dr Milan J. Perović je bio predsjednik Savjeta Mašinskog fakulteta u više saziva i dugogodišnji šef Katedre za proizvodno mašinstvo.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.