Počasni doktorat 1997-1999: Dragiša Ivanović




Počasni doktorat 1997-1999: Dragiša Ivanović

Nosilac počasnog doktorata Univerziteta Crne Gore, Dragiša Ivanović bio je  inženjer elektromašinske tehnike, profesor, rektor Beogradskog univerziteta. Još kao student uključio se u revolucionarne aktivnosti, bio učesnik Aprilskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SFR Jugoslavije, SR Srbije i SR Crne Gore, junak socijalističkog rada i narodni heroj Jugoslavije.

Rođen je 9. oktobra 1914. godine u selu Sjenice, kod Podgorice. Osnovnu školu završio je u Medunu i Podgorici, a Gimnaziju u Podgorici. Na Beogradskom univerzitetu završio je elektromašinsku tehniku, a potom je neko vrijeme studirao filozofiju.

U posleratnom periodu, početkom 1946. godine, po odobrenju Ministarstva narodne odbrane, konkurisao je za docenta na Tehničkom fakultetu u Beogradu, a potom je demobilisan. Od tada je stalno radio na Tehničkom fakultetu. Doktorirao je 1955, a za redovnog profesora na Beogradskom univerzitetu bio je izabran 1963. godine.

Pored naučnog i pedagoškog rada, obavljao je i društvene funkcije. Bio je član Univerzitetskog komiteta Saveza komunista Srbije i član Centralnog komiteta SK Srbije, od 1959. do 1964. godine. Dva mandata, 9 godina, bio je poslanik Prosvetno-kulturnog veća Savezne skupštine SFRJ.

Bio je dekan Elektrotehničkog fakulteta, od 1959. do 1962. i rektor Beogradskog univerziteta, od školske godine 1967/1968. do 1970/1971, redovni profesor Univerziteta, član Naučnog društva SR Crne Gore i ostalo.

Za redovnog člana Društva za nauku i umjetnost Crne Gore bio je izabran 1973. godine, a za redovnog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti 1983. godine. Bio je dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Kosova, Naučnog društva Srbije i Njujorške akademije. Dobitnik je Nagrade AVNOJ-a.

Penzionisan je kao redovni profesor Univerziteta, 1983. godine.

Umro je 27. septembra 2001. godine u Beogradu i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Dr Dragiša Ivanović dao je velik broj naučnih radova iz oblasti teorijske fizike, teorijske elektronike i filozofskih problema fizike, koji su objavljeni u jugoslovenskim i stranim časopisima.

Autor je više naučnih dela: „Teorija kretanja neutrona kroz smesu elemenata“ (doktorska disertacija), „O teoriji relativnosti“ (1962. dobio Oktobarsku nagradu Beograda), „Kvantna mehanika“, „Mehanizam i energetizam“, „O prostoru i vremenu“, „O nekim idejnim problemima fizike“, „Geneza i priroda kvanta“, „O Borovom principu komplementarnosti“ i ostalo.

Bio je autor ili koautor velikog broja univerzitetskih udžbenika i udžbenika za srednje škole. Jedan je od osnivača i urednika više naučnih časopisa.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941, Ordena junaka socijalističkog rada, Ordena Republike sa zlatnim vencem i ostalih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 27. novembra 1953. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.