Profesor emeritus 2005: Prof. dr Milorad Velašević




Profesor emeritus 2005: Prof. dr Milorad Velašević

Profesor Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Milorad Velašević, kao redovni profesor u penziji, od svojih kolega predložen je za zvanje profesora emeritusa 2005 godine. Na osnovu njegove radne biografije i dubokog poštovanja prema njegovom svestranom stručnom i intelektualnom angažmanu oko razvoja elektrotehnike u Crnoj Gori, posebno, ETF-a i Univerziteta, Vijeće Elektrotehničkog fakulteta je smatralo prof. Milorada Velaševića dostojnim zvanja „profesora emeritusa“ Univerziteta Crne Gore.

Velašević je rođen 26. septembra 1919. godine u Danilovgradu. Višu gimnaziju je završio u Podgorici 1938. godine, kada je upisao Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Zbog rata prekida školovanje i od 1945. do kraja 1946. član je Sreske i Zemaljske komisije za privrednu obnovu pri Predsjedništvu Vlade NR Cme Gore.

Novembra 1946. nastavlja studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu koje veoma uspješno završava avgusta 1949. godine (opšta ocjena 9.07) i dobija nagradu Beogradskog univerziteta.

Poslije završenih studija, od kraja 1949. do sredine 1953. godine, profesor Velašević radio je u Elektroprivredi Cme Gore na poslovima glavnog inženjera — projektanta dalekovoda i trafostanica, a zatim je do početka 1957. bio šef Odjeljenja za studije i investicije u vremenu gradnje HE Perućice i razvoja 110 i 220 kV mreže. Na dużnosti tehničkog direktora ondašnje Zajednice elektroprivrednih preduzeća Crne Gore bio je do sredine 1958. godine, a potom do sredine 1965 i generalni direktor Zajednice.

Kao direktor Zajednice bio je glavni inicijator i član matične komisije 1961. godine za otvaranje studija elektrotehnike u Crnoj Gori. Najprije, kao isturenog odjeljenja Elektrotehničkog fakułteta u Beogradu i uz finansiranje Elektroprivrede Cme Gore, a od 1963. kao Tehničkog fakulteta u Titogradu. U zvanje vanrednog piofesora izabran je 1903. na predmetu "Električna mjerenja", reizabran 1968. godine, a u zvanje redovnog profesora 1973. godine. Penzionisan je 1987.

Prema navedenom, prof. Velašević se od samog početka svog inženjerskog rada uspješno uključio u intenzivni razvoj jugoslovenske elektroprivrede 50-tih i 60-tih godina i dao ključni doprinos da se i elektroprivreda Crne Gore razvije do visokog nivoa koji joj je bio omogućio ravnopravno   uključenje u   jedinstveni jugoslovenski elektroenergetski sistem.   Sa   istom upornošću tokom 60-tih i 70-tih angažovao se na osnivanju visokoškolskih studija, ne samo elektrotehnike, nego u istoj mjeri i studija mašinstva, metalurgije i drugih tehničkih i prirodnih nauka. Veliki uticaj je imao na podsticanje usavršavanja mladih naučnih kadrova i oko stvaranja materijalnih pretpostavki za studije tehnike (učionice, laboratorije, biblioteka, stanovi i sI.). kao i na institucionalno organizovanje naučnoistraživačke saradnje sa privredom. Time je stvarana osnova i za formiranje Univerziteta Cme Gore 1974.

 Na Tehničkom fakultetu je bio na svim funkcijama, od šefa Katedre za električna mjerenja, do prodekana, dekana, predsjednika Savjeta i brojnih drugih tijela. Pored nekoliko radova u domaćim časopisima i savjetovanjima, prof. Velašević je autor veoma zapažene studije "Projekcija dugoročnog razvoja energetike u Crnoj Gori" iz 1973. godine. U dugom periodu bio je predsjednik stručnih savjeta i član komisija za ocjenu i reviziju investiciono-tehničke dokumentacije najvažnijih elektroprivrednih i industrijskih kapaciteta u Cmoj Gori, kao i član doktorskih komisija.

Visoki stručni i rukovodeći rezultati u elektroprivredi, kao i doprinos razvoju studija elektrotehnike u Cmoj Gori afirmisali su prof. Velaševića u jednog od poznatih autoriteta na prostoru bivše SFRJ. Bio je od 50-tih godina član Upravnog odbora, zatim potpredsjednlk i, najzad krajem 70-tih predsjednik Jugoslovenskog nacionalnog komiteta CIGRE. Bio je na stručnom usavršavanju 1957. u SAD, a 1959. u Francuskoj. Kao ugledni stručnjak prof. Velašević je bio u velikoj mjeri angažovan i u radu Skupštine SR Crne Gore kao poslanik, predsjednik Privrednog vijeća, član predsjedništva Skupštine, predsjednik Odbora matematičko-tehničkih nauka Savjeta za naučni rad SRCG i brojnih drugih tijela.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.