Profesor dr Zdravko Uskoković vršilac dužnosti rektora Univerziteta Crne Gore 2008. godine




Profesor dr Zdravko Uskoković vršilac dužnosti rektora Univerziteta Crne Gore 2008. godine

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Zdravko Uskoković bio je vršilac dužnosti rektora 2008. godine.

Rođen je 27. jula 1950. godine, a osnovne studije je završio na Elektrotehničkom fakultetu UCG, 1973. godine, da bi master studije završio NA Univerzitetu Merilend, u Sjedinjenim Američkim državama, 1976. godiNe. Doktorirao je 1983. na Univerzitetu Crne Gore. Bio je Fulbrajtov stipendista, 1986/87. godine.

Redovni profesor Univerziteta Crne Gore postao je 1995. godine, gdje je bio na upravljačkim pozicijama, odnosno bio je dekan Elektrotehničkog fakulteta u periodu od 2002. do 2007. godine, kao i prorektor Univerziteta Crne Gore u mandatu rektora Predraga Miranovića, počev od iste, 2008. godine, kada je kratko bio vršilac dužnosti rektora.

Član je međunarodnog Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), a bio je i član Upravnog odbora jugoslovenske sekcije IEEE.

Njegova naučna interesovanja vežu se za teoriju upravljanja,  obradu signala. vremensko-frekvencijsku analizu signala, opšti koncept vremensko-frekvencijskog prikaza signala; uticaj šuma na vremensko-frekvencijske distribucije; adaptivne digitalne sisteme i slično.

Profesor Uskoković ostvario je značajne rezulatet u domenu nauke, njegovi radovi nalaze se u orestižnim svjetskim naučnim bazama, a bio je pozivani predavač i u inostranstvu, za katedrama američkih univerziteta.  

 

Izvor



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.