Profesor emeritus 2021. godine: Prof. dr Milan Vukčević




Profesor emeritus 2021. godine: Prof. dr Milan Vukčević

Na predlog Mašinskog fakulteta, Univerzitet Crne Gore je 2021. godine dodijelio penzionisanom profesoru dr Milanu Vukčeviću zvanje profesora emiritusa, vodeći se time da je svojom karijerom obilježio naučnu disciplinu kojom se bavio i otvorio put struke i nauke za svoje studente.

Prof. dr Milan Vukčević rođen je 1954. godine u Tomaševu, Bijelo Polje. Osnovnu školu, gimnaziju i Mašinski fakultet završio je u Podgorici. Poslije diplomiranja, karijeru je započeo 1978. godine, kao asistent na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u Podgorici. Poslijediplomske studije je završio na Mašinskom fakultetu, u Beogradu, 1984. godine. Doktorsku disertaciju je radio na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi i odbranio je 1989. godine, u Pogorici.

Cijeli svoj radni vijek proveo je na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, na kojem je bio biran u sva naučna zvanja, od asistenta do redovnog profesora.

U više navrata, boravio je na specijalizacijama u inostranstvu, među kojima se ističu duži boravci: šest mjeseci na institutu STANKIN, u Moskvi (1980/1981), dva mjeseca na Politehnici u Lublinu – Poljska (1982. godine), 14 mjeseci na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi (1987/1988) i osam mjeseci kao dobitnik postdoktorske stipendije Evropske zajednice na Univerzitetu u Birmingemu, u Engleskoj, u zvanju visiting proffesor (1992. godine).

Držao je nastavu i na Elektrotehničkom, Metalurško-tehnološkom i Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bio je angažovan na postdiplomskim studijama Ekonomskog fakulteta u Podgorici, kao i na Diplomatskoj akademiji Pravnog fakulteta, u Podgorici.

Bio je kandidat za člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, 2016. godine. Recenzent je većeg broja časopisa. Publikovao je pet knjiga i preko 250 radova u časopisima i zbornicima radova sa konferencija i simpozijuma, u velikom broju zemalja gdje je izlagao svoje radove. Učestvovao je u svojstvu rukovodioca i/ili istraživača u 28 domaćih i međunarodnih projekata. Realizovao je značajan broj mentorstava: preko 50 diplomskih radova, pet magistarskih teza i četiri doktorske disertacije.

Oblasti naučnog interesovanja prof. dr Milana Vukčevića su proizvodno mašinstvo i industrijski inženjering.

U okviru proizvodnog mašinstva dao je značajan doprinos na polju tehnoloških istraživanja: tehnologije plastičnog deformisanja, tehnologije rezanja i nekonvencionalnih tehnoloških postupaka. U istraživanjima su korišćeni teorijski i eksperimentalni pristup, kao i simulacija procesa. U oblasti industrijskog inženjeringa dao je doprinos na polju istraživanja standardizacije što se prije svega odnosi na sistem kvaliteta, zaštitu životne sredine – SQM, TQM, EMS i dio su timskog pristupa na širokom planu teorijske analize i aplikacije ove kompleksne materije. Takođe, istraživanja na planu primjene inženjerske ekonomije su uvedena u skladu sa svjetskim pristupom da je ekonomska analiza sastavni dio bilo kog inženjerskog rješenja i našla su, po prvi put u našem okruženju, svoju edukativnu aplikaciju na tehničkim i ekonomskom fakultetu.

Redovni je profesor Mašinskog fakulteta u Podgorici, Fakulteta za pomorstvo u Kotoru i Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju.

Tokom svoje karijere, bio je prodekan (1994-1998) i dekan Mašinskog fakulteta (1998-2002), ekspert Centra za kvalitet, a na poziciji direktora Centra za iseljenike Crne Gore (2002-2013. godine) realizovao je značajan broj projekata i aktivnosti. Pod njegovim rukovodstvom i uredništvom publikovana je biblioteka Dijaspora (14 knjiga) i dvojezični časopis Dijaspora CG (32 broja). Koautor je monografije Dijaspora Crne Gore publikovane 2020.  godine.

U državnoj zajednici Srbija i Crna Gora dva puta je izabran za diplomatske dužnosti: za ambasadora u Argentini i ministra savjetnika u Norveškoj. Bio je i član Upravnog odbora Fonda za otvoreno društvo (Soroš), član Odbora direktora Željeznice Crne Gore i preduzeća Crnagoraput. Član je pregovaračkog tima za pristup EU – Poglavlje 25 (Nauka i istraživanje). Bio je predsjednik Sektorske komisije za inženjerstvo i proizvodne tehnologije – Ministarstvo prosvjete, a 2019. godine ponovo je izabran na tu dužnost. Bio je senator Univerziteta Crne Gore u tri mandata i član je odbora za monitoring master studija i odbora za upravljanje sistemom kvaliteta. Predsjednik je Upravnog odbora instituta za standardizaciju Crne Gore (ISME).

Autor je sljedećih knjiga: Uvod u proizvodne tehnologije 1, objavljene 1994. godine, Zavarivanje i srodne tehnologije, u koautorstvu sa M. V. Bulatovićem, 1996. godine, Inženjerska ekonomija, 2007. godine, Inženjerska ekonomija, 2012. godine, Tehnologija mašinske obrade, 2017. godine, u koautorstvu sa Nikolom V. Šibalićem.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.