Počasni doktorat 2008: Prof. dr Johan F. Bume (Johann F. Böhme)




Počasni doktorat 2008: Prof. dr Johan F. Bume (<span class="CyrLatIgnore">Johann F. Böhme</span>)

Za poseban doprinos u razvoju Univerziteta Crne Gore i Elektrotehničkog fakulteta UCG, 2008. godine dodijeljen je počasni doktorat  prof. dr Johanu F. Bume (Johann F. Böhme).

Profesor Bume je profesor emeritus Univerziteta Ruhr u Bohumu, u Njemačkoj, kao i član i sekretar Akademije nauke pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalen, u Njemačkoj.

Rođen je u Senftenbergu u Njemačkoj 26. januara 1940. godine. Magistrirao je iz matematike 1966. godine, a stekao doktorat (1970). i diplomu Doctor habilitatus 1977. godine, i jednu i drugu iz kompjuterskih nauka, na Tehničkom univerzitetu Hanover, Univerzitetu Erlangen-Nirnbergu i Univerzitetu u Bonu.

Od 1967. do 1970. bio je naučni asistent na Krup Atlas Elektroniku, u Bremenu i na Univerzitetu Erlangen-Nirnberg.

Od 1970. do 1974. vodio je sonarsku istraživačku grupu u kompaniji Krup Atlas Elektronik, u Bremenu.

Potom se pridružio Univerzitetu u Bonu kao rukovodilac istraživačke grupe za obradu signala do 1978, a kasnije Istraživačkom institutu za visokofrekventnu fiziku FGAN, Wachtberg-Werthhoven.

Od 1980. bio je profesor na Fakultetu elektrotehnike i informacijske tehnologije na Univerzitetu Ruhr u Bohumu - Fakultet elektrotehnike i informacijske tehnologije, gdje je vodio Katedru za teoriju signala do 2005.

Od tada ima zvanje profesor emeritus. Bio je mentor oko 35 doktorskih radova. U međuvremenu, sedam njegovih bivših studenata postali su redovni profesori na renomiranim univerzitetuma u Austriji, Kanadi, Njemačkoj i SAD-u.

Njegova naučna interesovanja su u području statističke obrade signala. Ovo ne uključuje samo obradu signala niza senzora s aplikacijama za sonar, podvodnu komunikaciju, seizmičko praćenje i seizmičko istraživanje, već i obradu automobilskih signala s aplikacijama za praćenje izgaranja i upravljanje motorom.

Autor je ili koautor četiri knjige ili teze, 10 poglavlja u knjigama, oko 60 revidiranih radova u časopisima i gotovo 200 radova u zbornicima konferencija.

Kourednik Međunarodnog časopis za elektroniku i komunikacije i Elsevierovog Digital Signal Processing. Biran je za saradnika Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike 1990, za člana Akademija nauka Sjeverne Rajne-Vestfalije, za člana Udruženja njemačkih akademija nauka u oblasti tehnike 2001, te kao predsjedavajući klase inženjerstva i ekonomije Akademije nauke Sjeverne Rajne-Vestfalije 2005. Dobitnik je nagrade IEEE Društva za obradu signala za tehnička postignuća 2003.

Osim recenziranja za međunarodno najpriznatije časopise i naučne fondacije, bavio se opsežnim savjetovanjem kompanija kao što su Volkswagen, Ford, Bosch i Atlas Elektronik.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.