Nastava - 9. nedelja




Ove nedelje, iz skripte preći gradivo na stranama 109-115.

U prilogu je treći domaći zadatak (koji se odnosi na gradivo koje je rađeno prošle nedjelje).   

 

Pored domaćeg, u prilogu su tabele za F i hi-kvadrat raspodjelu. Koriste se na sledeći način:

F-raspodjela: Nađete tabelu koja odgovara zadatom pragu značajnosti. U prvom redu (na samom vrhu tabele), nađete prvi argument koji vam je zadat (ili, ako ga nema u tabeli, njemu najbliži element), i posmatrate kolonu u kojoj je taj element. U prvoj koloni (lijevo), na nađete drugi argument koji vam je zadat (ili, ako ga nema u tabeli, njemu najbliži element), i posmatrate red u kom je taj element. Na presjeku nađene kolone i reda je tražena vrijednost.

 

Na primjer, tražimo F0,05(18, 24). Nađemo tabelu koja odgovara pragu značajnosti 0,05, što je druga tabela.

Prvi argument koji je zadat je 18, pa tražimo 18 u prvom redu. Kako toga broja nema u prvom redu, uzimamo kolonu sa brojem koji je najbliži broju 18 a koji je u tabeli, što je broj 20. Dakle, posmatramo kolonu u kojoj je na vrhu broj 20. 

Drugi argument koji je zadat je 24, pa tražimo 24 u prvoj koloni. 24 se nalazi u prvoj koloni, pa posmatramo red u kome je prvi element 24.

Na kraju, u presjeku nađene kolone i reda je broj 2,0267, pa je F0,05(18, 24)=2,0267.

 

Hi-kvadrat raspodjela: U prvom redu nađemo zadati prag značajnosti, i posmatramo kolonu u kojoj je element na vrhu taj prag. U prvoj koloni tražimo argument, i posmatramo red u kome je taj element. Na presjeku dobijene vrste i kolone je tražena vrijednost.

Na primjer, tražimo hi-kvadrat0,05(17). U prvom redu nađemo 0,05, i posmatramo kolonu u kojoj je na vrhu taj element. U prvoj koloni nađemo 17, i posmatramo red u kom je taj element. U presjeku dobijene vrste i kolone je 27,59, pa je to tražena vrijednost. (U datoj tabeli, u prvom redu je izostavljena cifra 0 ispred decimalnog zareza. Dakle, element ,995 je 0,995, element ,99 je 0,99 itd.)

 

Želimo vam dobro zdravlje i uspješan rad.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.