Tabela sa evidencijom do sada osvojenih poena (zakljucno sa zavrsnim)




U prilogu je Tabela sa evidencijom do sada osvojenih poena na predmetu i predlogom ocjene. Ukoliko uočite neku nepravilnost ili grešku vezano za unos poena ili sabiranje istih, obratite se na mejl profesorki, radi korekcije (mina.hidrobios@gmail.com)

Popravni završni ispit - 25.01.2018. u 11h, kabinet 103

P.S. Par komentara vezano za Test

Veliki broj studenata je na testu pravio greške kada je u pitanju upisivanje ZAJEDNICE kojoj data vrsta pripada. Neki su prosto izbjegli ili potpuno zaboravili da upišu zajednicu (a upisali su ili cak i pogodili sve ostalo), a neki su u polju gdje je trebalo upisati zajednicu, upisivali taksonomsku grupu kojoj vrsta pripada (pri tom ne upisavši nigdje zajednicu). Pomiješati 2 suštinski različita pojma, kao što su taksonomska i ekološka grupa (tj. zajednica), govori o nepoznavanju osnova biologije. Ovakve greške se apsolutno ne mogu tolerisati, pogotovo imajući u vidu da ste svi na Obrazcu testa imali jasno Uputstvo šta se traži na testu i detalje na koji način je predviđeno da se on rešava. Čak su vam u uputstvu u okviru pojma zajednice bile navedene SVE ZAJEDNICE koje smo radili tokom godine, što znači da je samo trebalo da od svih njih koje su nabrojane odaberete odgovarajuću zajednicu za vrstu koju ste dobili, što je bila dodatna olakšavajuća okolnost. Takođe, su u uputstvu bili navedeni i neki primjeri taksonomskih grupa, upravo da bi vam bilo još jasnije na šta se misli tim pojmom i gdje taksonomsku grupu treba da upišete (u okviru naziva vrste, a ne zajednice). A sve ovo sam više puta i tokom godine i na samom testu usmeno objasnila, tako da uopšte nisam imala obavezu da vam dajem još i pisano uputstvo i u njemu još i nabrajam sve zajednice koje smo radili. Iz rezultata testa mogu samo da pretpostavim da neki od vas ovo uputstvo nisu čak ni pročitali....

Prenosim vam još jednom Uputstvo sa obrazca testa:

Za svakog od 10 predstavnika napisati:

  1. VRSTU (naziv vrste i taksonomsku grupu kojoj ona pripada - primjer grupa: Gastropoda, Chlorophyta, Rotatoria, Ephemeroptera, mahovine, Crustacea i slicno)
  2. ZAJEDNICU (fito- ili zoo-plankton, fito- ili zoo-bentos,  hipo- ili epi-neuston,  nekton, seminekton, pelagicni nekton).
  3. STANIŠTE (izvor, potok, gornji, srednji, donji tok rijeke, more). Za morski bentos za stanište, pored mora, napisati i koja konkretno stepenica litorala i koji tip podloge – čvrsta ili pomična). Odgovor se boduje samo ukoliko je opis potpun u smislu navedenih stavki, dakle nema parcijalnog bodovanja.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.