Predavanje Milovana Novakovića: „Iskustvo, proces, energija: djuijevska promišljanja o umjetnosti“




Predavanje kolege Milovana Novakovića naslovljeno:

                                                            „Iskustvo, proces, energija: djuijevska promišljanja o umjetnosti“

 

Na predavanju će biti riječi o estetičkoj filozofiji američkog filozofa Džona Djuija (John Dewey), izloženoj u njegovoj knjizi Umjetnost kao iskustvo / Art as Experience – štivu koje je, mada objavljeno 1934, anticipiralo ili dalo konceptualno potkrepljenje za brojne značajne umjetničke pojave od apstraktnog ekspresionizma do najsavremenijih strujanja. Sa djuijevskom filozofijom estetskog iskustva dovešće se u odnos poetike umjetnika 20. vijeka, kao što su Džekson Polok (Jackson Pollock), Barnet Njuman (Barnett Newman), Donald Džad (Donald Judd), Robert Irvin (Robert Irwin) i Alan Kaprov (Allan Kaprow).

Milovan Novaković je slikar, teoretičar umjetnosti i prevodilac. Specijalističke studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti, Cetinje a master studije Transdisciplinarne humanistike i teorije umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije, gdje trenutno pohađa doktorske studije. Nedavno je objavio knjigu Pneumatsko slikarstvo: disanje Anrija Matisa (Beograd: Orion Art, 2019). Pored teorijskog-naučnog rada i istraživanja iz oblasti umjetnosti i filozofije, takođe je preveo Studije iz klasične američke književnosti (Podgorica: Arto, 2019) britanskog književnika Dejvida Herberta Lorensa. Živi i radi u Podgorici.

Predavanje će se održati u zgradi FLU-Cetinje, u učionici na prizemlju (pored biblioteke).

Dobro došli!:)

 

Za sve one koji nisu u mogućnosti da prisustvuju, u nastavku proslijeđujem link sa detaljima za najavljeni događaj, utorak 20. aprila sa početkom u 12h.

 

Ivana Radovanovic is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Milovan Novaković - Predavanje
Time: Apr 20, 2021 12:00 PM Budapest

Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/79712026724?pwd=dGdQWUNmbWZyZEpxMXY5S01DOW5Udz09

Meeting ID: 797 1202 6724
Passcode: ZBsbw3



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.