Održana obuka na Norveškom univerzitetu nauke i tehnologije na BLUEWBC projektu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tokom ove nedjelje je na Visokoj školi u Alesundu Norveškog univerziteta nauke i tehnologije (NTNU) u sklopu četvrtog radnog paketa održana obuka za članove radnih timova partnerskih institucija i organizacija u okviru projekta pod nazivom „Održivi razvoj plavih ekonomija kroz visoko obrazovanje i inovacije u zemljama Zapadnog Balkana - BLUEWBC“, Erasmus+ programa. Obuka se odnosila na prenošenje znanja u oblasti plave ekonomije i offshore tehnologija, inovacija, preduzetništva i Internet stvari (eng. Internet of Things) u pomorstvu. Događaju su prisustvovali predstavnici Univerziteta Crne Gore, Privredne komore Crne Gore i Inovaciono preduzetničkog centra „Tehnopolis“ Nikšić iz Crne Gore.

Teme koje su predstavljale dio obuke uključivale su predavanja u vezi: proizvodnje električne energije na moru, operacija održavanja broda, osnova lučke logistike, zelenih luka pri čemu je ilustrovan primjer Luke Geiranger, održivosti luka za kružna putovanja morem, 3D modeliranja i animacije uz pomoć softvera Maya, 3D štampanja i proizvodnje u Manlab laboratoriji, dekarbonizacije u pomorstvu, inovativnih rješenja za proizvodnju biogoriva i njihove upotrebe u brodarstvu, dostignuća u izgradnji brodova savremenih tehnologija, mogućnosti uvođenja snabdijevanja električnom energijom brodova sa operativne obale u lukama (eng. Cold Ironing) i inovacija i preduzetništva u obrazovanju.

Dio programa je bio predviđen i za sastanak partnera na PMB i Q&A sastanku gdje se diskutovalo o sljedećim koracima realizacije BLUEWBC projekta. Ova obuka je organizovana na hibridni način, tako da je ostalo nastavno i nenastavno osoblje pratilo obuku u onlajn formatu.

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.