Započet projekat održivog razvoja plavih ekonomija kroz visoko obrazovanje i inovacije u Crnoj Gori i Albaniji u okviru Erasmus + programa




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Alesundu (Norveška) je 18-19. februara 2020. godine održan sastanak koji je označio početak projekta pod nazivom “Sustainable development of BLUE economies through higher education and innovation in Western Balkan Countries” (akronim: BLUEWBC) u sklopu Erasmus + programa izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju koji je odobren za finansiranje u 2019. godini.

Koordinatorska institucija na projektu je Norveški Univerzitet za nauku i tehnologiju (Norwegian University of Science and Technology - NTNU), dok je Univerzitet Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor i Fakultet za turizam i hotelijerstvo partner na projektu. Ukupan budžet ovog trogodišnjeg projekta je 985,755.00 eura.

Glavni cilj projekta je uspostavljanje centara za inovacije i preduzetništvo na visokoobrazovnim institucijama u Crnoj Gori i Albaniji (na Univerzitetu Crne Gore – Pomorskom fakultetu Kotor, Univerzitetu u Vlori i Univerzitetu u Tirani). Takođe, uz podršku partnerskih institucija iz Norveške (NTNU), Pomorskog fakulteta iz Splita i Tehničkog Univerziteta iz Viljnusa, na univerzitetima u Crnoj Gori i Albaniji će se modernizovati planovi i programi pojedinih predmeta na osnovnim i master studijskim programima kroz uključivanje komponente za inovacije i preduzetništvo s akcentom na pojedine kategorije iz oblasti plavih ekonomija. Kroz realizaciju projekta će se težiti ka intenzivnijem povezivanju studenata sa pomorskom privredom u Crnoj Gori i Albaniji, ali i šire. Na ovaj način će se uspostaviti podsticajno okruženje za razvoj inovacija i preduzetništva kroz saradnju relevantnih interesnih strana, što će uticati da univerziteti u Crnoj Gori i Albaniji budu prepoznati na regionalnom nivou.

Sastanku su ispred Univerziteta Crne Gore prisustvovali rukovodilac projektnog tima prof. dr Danilo Nikolić i član projektnog tima Mr Maja Škurić.

Pored Univerziteta Crne Gore, partneri na projektu iz Crne Gore su još Privredna komora Crne Gore i Inovaciono Preduzetnički Centar Tehnopolis iz Nikšića.

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/zapocet-projekat-odrzivog-razvoja-plavih-ekonomija-kroz-visoko-obrazovanje-i-inovacije



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.