Identifikovanje aktera povezanih sa podvodnim nasljeđem i ronilačkim turizmom u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Pomorskom fakultetu Kotor su nastavljene aktivnosti na projektu pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” - WRECKS4ALL (eng. Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer). U srijedu, 12. maja 2021. godine je održan sastanak sa relevantnim akterima koji se u sklopu svojih djelatnosti bave podvodnim nasljeđem i ronilačkim turizmom predstavljajući ih kao turističku ponudu ovog podneblja. Sa njima su definisani pravci saradnje i aktivnog učestvovanja u realizaciji pojedinih podproizvoda projekta.

Pored radnog tima sa fakulteta, podršku u realizaciji aktivnosti planiranja, sprovođenja i održive valorizacije ronilačkih aktivnosti pruža podvodni arheolog na projektu, gospodin Darko Kovačević. Zadaci tematskog radnog paketa se odnose na stvaranje metodologije i kriterijuma za odabir relevantnih aktera čiji će rezultati biti dio akcionog plana prekograničnog upravljanja, unapređenja i turističke valorizacije podvodnog nasljeđa. Takođe, predviđene su različite vrste obuka za ronjenje i fotogrametrijsko snimanje podmorja na nivou sve tri zemlje, učesnice projekta. Ove aktivnosti predvodiće naš fakultet koji je i koordinatorska institucija na WRECKS4ALL projektu. Kada je u pitanju obrazovni program za izradu kurikuluma-kursa, organizovaće se lokalne obuke uz korišćenje raspoloživih resursa, tačnije, izložbenih prostora u Kotoru, Mostaru i Splitu, ronilačke i druge opreme.

Očekuje se da će sve aktivnosti u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju trenutnog stanja jedinstvene podvodne kulturne baštine regiona, evidenciji i zaštiti iste, kao i promociji ovog značajnog segmenta savremene turističke ponude. Planirano je da se na regionalnom nivou predloži najbolji model za predstavljanje destinacijskog menadžementa i podvodnog kulturnog nasljeđa koji će obezbijediti konkurentnost ronilačko-turističkih destinacija Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Finansiranje ovog projekta je odobreno od strane Zajedničkog nadzornog odbora drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Partnerske organizacije na projektu, pored koorinatorske institucije - Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, su: Turistička organizacija Opštine Bar, Turistička Zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona iz Bosne i Hercegovine, Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu i Hrvatski pomorski muzeja Split iz Hrvatske. Projekat će trajati do avgusta 2022. godine.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.