Promocija prekogranične pomorske strategije kroz kreiranje održivog klastera




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore organizovao je “Događaj umrežavanja iz oblasti transporta i logistike 4.0 – pametniji, zeleniji i sigurniji pomorski transport” (“Networking event in Transport and Logistics 4.0 – Smarter, Greener and Safer Maritime Transport”) u okviru projekta “PORTS 4.0 Partnership for prOmotion of a maRiTime cross-border Strategy” (ITALME 496) finansiranog kroz program Interreg CBC Italija-Albanija-Crna Gora 2014-2020 u petak, 29.10.2021. godine u hotelu “Cattaro” u Starom gradu Kotoru. 

Pomenuti događaj imao je za cilj kreiranje održivog pomorskog klastera na nivou programskih zemalja Italije, Albanije i Crne Gore. Kao partner na projektu, Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore ugostio je preko 40 predstavnika ciljnih grupa uključujući predstavnike Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore, opština Kotor i Bar, predstavnike luka i marina, brodarskih kompanija, pomorskih agencija i drugih relevantnih institucija. Događaju je prisustvovao uživo i predstavnik druge partnerske institucije, Instituta za transport iz Tirane (Albanija), dok je koordinatorka projekta ispred ITS Logistica Puglia, g. Annachiara Stefanucci učestvovala u programu putem video linka.

Događaj je zvanično otvorio dekan Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Špiro Ivošević. U uvodnom dijelu programa učesnicima su se obratili g. Zoran Radunović, državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore i g. Ivan Mikijelj, menadžer Opštine Kotor. Oni su iskoristili priliku ukazati na značaj pomorstva u cjelokupnom ekonomskom razvoju Crne Gore, te pozdravili inicijativu organizatora da se kreira mreža ključnih institucija i pojedinaca čija djelatnost korespondira sa tematikom događaja.

U okviru sekcije 1. prezentacije su izlagali predstavnici koordinatorske i partnerskih institucija na projektu, i to: prof. dr Danilo Nikolić (rukovodilac projekta na Pomorskom fakultetu Kotor), g. Annachiara Stefanucci (rukovodilac projekta ispred koordinatorske institucije ITS Logistica Puglia iz  Taranta) i g. Florjan Xhelilaj (predstavnik Instituta za transport Albanije iz Tirane).

U sekciji 2. pod nazivom “Pametniji, zeleniji i sigurniji transport: regulative, inovativna rješenja i savremeni izazovi” održane su prezentacije predstavnika pomorskih privrednih subjekata sa posebnim akcentom na postojeće poslovne strategije i politiku poslovanja, inovativne tehnologije i ideje za buduću saradnju: g. Maja Danilović – Luka Kotor, g. Deda Đelović – Luka Bar, g. Nikola Banović – Portonovi Marina Management Company, g. Nemanja Petrović i g. Marko Kopitić - “Allegra Port Agent”, g. Dalibor Pelević – zamjenik predsjednika Koordinacionog komiteta za tranzitni saobraćaj u Privrednoj komori Crne Gore i izvršni direktor MSC za Crnu Goru.

Primjere dosadašnje uspješne saradnje i istraživačkih aktivnosti realizovanih u okviru međunarodnih projekata sa ciljem održivog razvoja pomorske industrije predstavili su g. Nexhat Kapidani – zamjenik direktora Uprave pomorske sigurnosti iz Bara, g. Sandra Perić i g. Marija Raspopović – predstavnice Privredne komore Crne Gore i dr Aleksandra Huter – naučni istraživač Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore.  

U završnom dijelu radionice učesnici su razmjenili utiske na temu jačanja dosadašnje saradnje, te širenja nacionalne mreže u oblasti transporta, logistike, održivog razvoja u pomorstvu i povezivanja sa srodnim institucijama iz Italije i Albanije. Saglasili su se da je jedini način regionalnog napretka zajedničko djelovanje u pravcu iniciranja novih projekata saradnje kroz buduće pozive Interreg IPA programa Italija – Albanija – Crna Gora na temu revitalizacije pomorskog RO-RO i putničkog transporta između Italije i Crne Gore, uspostavljanje održivih tranzitnih i transportnih aktivnosti među programskim zemljama, istraživačke i razvojne aktivnosti na temu održivih i zelenih tehnologija u pomorstvu sa ciljem smanjenja štetnih ekoloških uticaja jedne od najvažnijih industrijskih grana u svijetu.  

Na samom kraju, prof. dr Danilo Nikolić, rukovodilac projekta ispred Pomorskog fakulteta Kotor, sa članovima projektnog tima pozvao je sve prisutne privredne subjekte da se odazovu pozivu i učestvuju na B2B sastanku u okviru PORTS 4.0 projekta planiranom u decembru 2021. godine. On se zahvalio prisutnima i potvrdio je da će se lično založiti za kreiranje nove projektne ideje u skladu sa razmatranim prijedlozima, te da će pozvati sve zainteresovane učesnike da prihvate ponudu za partnerstvo na projektu. Jer, kako je to istakao g. Mikijelj u svom obraćanju, citirajući drevnu latinsku poslovicu, “Ploviti se mora, živjeti se ne mora”.     

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.