Filološki fakultet

Biografija




Biografija

Mr Ilona Simović rođena je 10. oktobra 1996. godine u Bijelom Polju, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju kao dobitnik prestižnih diploma Luča i Đak generacije, zbog čega je bila više puta dobitnik stipendije za talentovane učenike Ministarstva prosvjete Crne Gore. Studije na Studijskom programu za ruski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Nikšiću upisala je 2015. godine, gdje je prvo završila osnovne (2018), a zatim i specijalističke studije (2019) sa srednjom ocjenom A (9, 73), čime je stekla zvanje diplomiranog profesora ruskog jezika i književnosti. U toku svog studiranja bila je stipendista Opštine Bijelo Polje.

Paralelno sa studijama na SP za ruski jezik i književnost, završila je osnovne studije na SP za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti sa srednjom ocjenom B (9, 45), a položila je sve predviđene ispite na master studijama (srednja ocjena A (9.67)).

U oktobru 2019. godine upisala je postdiplomske magistarske studije na SP za ruski jezik i književnost (Smjer: Nauka o književnosti) sa predmetom uže struke - Ruska književnost 20. vijeka. Magistrirala je 30. decembra 2021. godine na temu Kontakti i konflikti različitih kultura u romanima Gajta Gazdanova ,,Noćni putevi'' i ,,Buđenje'' pod mentorstvom prof. dr Tatjane Jovović i time stekla zvanje magistra književnih nauka (srednja ocjena A (9,62)). Student je doktorskih studija na Filološkom fakultetu, a u svom naučnoistraživačkom radu kreće se u domenu ruske književnosti 20. i 21. vijeka.

Piše poeziju od osnovne škole. Među ranim ostvarenjima izdvajaju se nagrade na dječijim konkursima: prva i druga nagrada na književnom konkursu ,,Jordan Damjanović", Bijelo Polje (2009, 2010), treća nagrada na Limskim večerima poezije u Priboju (2011) i mnoge druge. Nekoliko puta bila je učesnik Ratkovićevih večeri poezije. Višestruki je dobitnik nagrade ,,Čitalačka značka" Narodne biblioteke u Bijelom Polju, a od 2011. godine član je Književnog kluba ,,Miodrag Bulatović". Objavila je tri zbirke poezije, a zastupljena je i u nekoliko antologija i monografija. Završila je Školu novinarstva u organizaciji Radija Bijelo Polje.

Od početka akademske 2020/2021. godine zaposlena je kao saradnik na Filološkom fakultetu u Nikšiću na Studijskom programu za ruski jezik i književnost, gdje izvodi vježbe na predmetima iz ruske književnosti na osnovnim, specijalističkim i master studijama. Od marta 2021. angažovana je kao sekretar u Ruskom centru na Filološkom fakultetu.

Učestvovala je na više naučnih međunarodnih slavističkih konferencija u organizaciji univerziteta u Kielu, Varšavi, Poznanju, Moskvi...

Živi u Nikšiću.

 

Kontakt: ilonas@ac.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.