Radionica CO-HOUSING na Tehnološkom univerzitetu u Brnu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru A.B.C.D. mreže međunarodnog CEEPUS programa na Arhitektonskom fakultetu Tehnološkog univerziteta u Brnu (Češka) održana je radionica Participativno stanovanje (Co-housing) na kojoj su učestvovali studenti IV godine Arhitektonskog fakulteta: Aleksandra Vešović, Lejla Višnjić, Jana Mitrović, Marko Đurić, Jovana Kruščić, Marijana Rovčanin, Nikolić Nina, kao I studentkinja Ilinka Lalatović koja ljetnji semester provodi u Brnu kroz Erasmus+ studentsku mobilnost, zajedno sa još 30-ak studenata sa: Arhitektonskog fakulteta Tehnološkog univerziteta u Brnu, Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Zadatak petodnevne radionice je podrazumijevao da se, nakon detaljnog obilaska lokacije, kreiraju varijantna urbanističko-arhitektonska rješenja za novo stambeno naselje na periferiji Brna - Bohunice, po modelu participacije i formiranja zajedničkih (sheering) prostora odnosno co-housing modela. Studenti su, podijeljeni u 7 mješovitih grupa, radili na izradi idejnih rješenja korišćenjem jednostavne metodologije u tri analogno-digitalna koraka: manifesto, kolaž i maketu. Konceptualna idejna rješenja svih grupa su izložena kroz javnu prezentaciju a zatim su, u formi postera I maketa, izložena i u Galeriji MINI na Arhitektonskom fakultetu u Brnu.

Pored rada na projektima radionica je podrazumijevala i stručni obilazak Brna, prije svega rutom moderne arhitekture (posebno period izmedju dva svjetska rata), kao i posjetu Vili Tugendhat (1930), ikoničkom objektu tzv. herojskog modernizma, čuvenog njemačkog arhitekte Mies van der Rohe-a.

Mentori na radionici su bili profesori i saradnici sa fakulteta učesnika: Radek Toman i Kristina Rihter Adamson (Brno), Anica Draganić I Marija Silađi (Novi Sad), Elša Turkešić Jurić i Isra Tatlić (Sarajevo), Nevena Novaković, Maja Ilić i Igor Kuvač (Banja Luka), kao I arhitekte Laura Solsona i Eduardo Fernandez, iz arhitektonskog studija Self-Office iz Barselone, dok je sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici u svojstvu mentora učestvovala prof. dr. Slavica Stamatović Vučković.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.