Nezaboravno iskustvo: ERASMUS+ studentska mobilnost na METU univerzitetu u Ankari




Nezaboravno iskustvo: <span class="CyrLatIgnore">ERASMUS</span>+ studentska mobilnost na <span class="CyrLatIgnore">METU</span> univerzitetu u Ankari

Student III godine studija Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Luka Vojinović o svom iskustvu studentske mobilnosti u okviru Erasmus + razmjene studenata, piše:

Middle East Technical University (METU) u glavnom gradu Turske, Ankari, je jedan od najpriznatijih univerziteta u Turskoj. U kampusu se nalaze i mnogobrojni objekti za sportske aktivnosti koji su u potpunosti besplatni za korišćenje svim studentima, kao i veliki stadion Devrim, koji je namjenjen za održavanje raznih događaja ali i odmar i rekreaciju. Sva predavanja su na engleskom jeziku i veoma su dobro organizovana. ESN METU (Erasmus Student Network) organizacija je kroz razne aktivnosti uspjela da poveže sve studente sa razmjene.

Prva nedjelja semestra je bila isključivo organizovana za upoznavanje sa svim sadržajima kampusa, takođe pružena je pomoć oko registracije predmeta koje smo slušali na njihovom univerzitetu. Što se tiče smještaja, svi studenti su dobili tri opcije sa otprilike približnim cijenama, a sobe su u sve tri varijante bile četvorokrevetne. Primjetio sam da je organizacija soba bila takva, da je uvijek bio jedan student sa Erasmus + razmjene sa tri cimera koji su redovni studenti ovog fakulteta.

Erasmus + je program koji omogućava nova iskustva i takođe stvaranje novih prijateljstava i upoznavanje različitih kultura. Veoma je interesantno iskustvo studiranja na stranom jeziku i vidjeti kako funkcioniše način nastave na drugom fakultetu. Saradnja sa profesorima na Arhitektonskom fakultetu je bila izvanredna, profesori su bili uvijek na raspolaganju i spremni da nas posavjetuju oko svih nedoumica tokom semestra. Arhitektonski fakultet ima svoju maketarnicu i fotokopirnicu koje su bili u potpunosti besplatne studentima, a takođe u zgradi fakulteta se nalazi i menza sa veoma povoljnim cijenama za studente. Plan nastave je veoma sličan planu nastave na našem fakultetu.

Što se tiče putovanja tokom semestra, imali smo izlete na početku semestra kada smo obišli zapadni dio Turske, gradove Kuşadası, Şirince, Afyonkarahisar i jednu od najvećih atrakcija u Turskoj termalne vode u gradu Pamukkale. Kasnije u toku semestra nije bilo mnogo vremena da se putuje, zbog nastave i ispita, ali Ankara je sama po sebi veoma interesantan grad i ima dosta intersantnih mjesta koja se mogu posjetiti.

Erasmus + je program prvenstveno kulturne razmjene koji pruža razne pogodnosti i svakome ko bi želio da provede semester na METU univerzitetu u Ankari, toplo ga preporučujem.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.