Održan drugi sastanak Upravljačkog odbora projekta Eureka




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nakon drugog Koordinacionog sastanka za projekat EUREKA (Jadransko-jonski zajednički pristup za razvoj i harmonizaciju procedura i propisa u oblasti sigurnosti plovidbe), narednog dana, 19. oktobra 2021. godine, u Kopru je  održan i drugi po redu sastanak Upravljačkog odbora projekta. Domaćin sastanka bila je Slovenačka pomorska uprava (Ministarstvo infrastrukture), a sastanak je upriličen u hibridnoj formi kako bi se omogućilo učešće svih članova Odbora.

 

Sastanku u Kopru prisustvovali su predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture iz Zagreba, koji su predsjedavali sastankom u svojstvu vodećeg partnera, zatim predstavnici Slovenačke pomorske uprave (Ministarstvo infrastrukture), Univerziteta Rijeka (Pomorski fakultet) i Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u svojstvu pridruženog partnera. Predstavnici Obalne straže Italije (Ministarstvo infrastrukture i transporta), Grčke obalne straže (Ministarstvo pomorstva i ostrvskih politika) i Ministarstva infrastrukture i energetike iz Albanije sastanku su prisutvovali putem aplikacije Zoom. Kada je u pitanju projektni tim Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Špiro Ivošević i Ana Babović prisustvovali su u onlajn formatu, dok je Zorica Đurović sastanku u Kopru prisustvovala lično. U onlajn formatu sastanku su prisustvovali i predstavnici Zajedničkog sekretarijata programa ADRION.

 

Drugi sastanak Upravljačkog odbora otpočeo je usvajanjem Programa rada i dužnosti Odbora, kao i planirane agende sastanka. Tokom sesije tour de table, projektni partneri predstavili su progres projektnih aktivnosti u odnosu na radne pakete i dodijeljene dužnosti. Zorica Đurović je izvijestila o realizovanim aktivnosti i onima koje su u toku u okviru radnog paketa Komunikacija, kao i u vezi sa drugim aktivnostima za koje je zadužen Pomorski fakultet Kotor (UCG) u smislu njihovog progresa, planova i izazova u njihovoj realizaciji.

 

Nakon prezentacija i usvajanja zaključaka drugog Koordinacionog sastanka projekta, Pomorski fakultet Univerziteta iz Rijeke predstavio je nacrt Multilateralnog ugovora o osnivanju trajne transnacionalne mreže pomorske sigurnosti. U okviru planirane Mreže, dogovoreno je formiranje radnih grupa pod nazivom: Izgradnja kapaciteta, Elektronska navigacija, Operacije, Sistem praćenja pomorskog saobraćaj i Harmonizacija. Radne grupe biće sastavljene od relevantnih stručnjaka iz zemalja Jadransko-jonskog regiona i djelovaće kao ekspertske upravljačke grupe za usaglašeni stateški, funkcionalni, operativni i tehničko-tehnološki razvoj pomorske sigurnosti u Jadransko-jonskom regionu.

 

U nastavku sastanka, vodeći partner predstavio je predlog koordinisanih aktivnosti sa Evropskom komisijom i Evropskom agencijom za pomorsku sigurnost (EMSA) u vezi sa novim sistemom ADRIREP.

 

Posebna tačka agende posvećena je procedurama javnih nabavki u vezi sa radnim paketima, kao i manjim izmjenama u Aplikacionom obrascu, uglavnom u vezi sa pojedinim podacima projektnih partnera i manjim izmjenama budžetskih linija. Predstavnici partnera imali su priliku i da se konsultuju sa predstavnicom Zajedničkog sekretarijata u vezi sa manjim izmjenama i procedurama, nakon čega je sastanak uspješno zaključen.

 

Zahvaljujući ljubaznosti domaćina, svi prisutni na sastanku u Kopru imali su priliku i da posjete prostorije i upoznaju se sa opremom Slovenačke pomorske uprave.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.