Sastanak u vezi sa VTS obukama u Crnoj Gori




Sastanak u vezi sa VTS obukama u Crnoj Gori

Na osnovu zajedničke inicijative partnera na projektu Jadransko-jonski zajednički pristup za razvoj i harmonizaciju procedura i propisa u oblasti sigurnosti plovidbe (EUREKA) i Centra za obuku pomoraca u okviru Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, 7. Decembra 2021. godine održan je sastanak u onlajn formatu povodom statusa obuka za operatere nadzora plovidbe u Crnoj Gori. Pored predstavnika Pomorskog fakulteta Kotor i rukovodioca Centra za obuke u okviru Fakulteta, prof. dr Tatijane Dlabač, sastanku su prisustvovali  predstavnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama iz Bara.

Osnovni povod sastanka bio je predstavljanje statusa VTS operatera u Crnoj Gori, naročito u smislu obuka koje ova zahtjevna i važna  pomorska struka zahtijeva, a koje kao takve do danas ne postoje u Crnoj Gori. Jedan od ciljeva projekta EUREKA jeste harmonizovanje VTS obuka na nivou Jadransko-jonskog regiona, kao i mogućnost studijskih posjeta, pilot obuka i obuka za instruktore za projektne partnere iz Crne Gore, odnosno za predstavnike Pomorskog fakulteta Kotor i Uprave pomorske sigurnosti u upravljanja lukama, koja je i rokovodilac ovog radnog paketa.

Na sastanku je konstatovano postojeće stanje koje jasno ukazuje na nepostojanje pravne regulative u vezi sa ovom oblašću. Naime, pomenute obuke nijesu regulisane aktuelnim Pravilnikom o zvanjima i uslovima za sticanje zvanja i izdavanje ovlašćenja za članove posade, kao ni Pravilnikom o načinu vršenja nadzora, informisanja i upravljanja pomorskim saobraćajem iz 2015. godine.

Na osnovu iskustava iz okruženja i praktičnih preporuka, zaključeno je da detalje u vezi sa nadležnostima, hijerarhijom, kompetencijama i vršenju obuka za VTS operatere treba regulisati drugim pomenutim Pravilnikom. Izmjene navedenog Pravilnika o načinu vršenja nadzora, informisanja i upravljanja pomorskim saobraćajem, kao i akreditacija programa obuka u nadležnosti su Ministarstva kapitalnih investicija.

U okviru projekta EUREKA, planirane su radne i studijske posjete VTS centrima i centrima za obuku VTS operatera u Hrvatskoj i Sloveniji za predstavnike Pomorskog fakulteta Kotor i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama već u januaru i februaru naredne godine. Takođe, u toku narednog mjeseca planiran je i završetak projektnih aktivnosti u vezi sa harmonizacijom VTS obuka na nivou Jadransko-jonskog regiona. S tim u vezi, na sastanku je dogovoreno da se nakon toga, sa više konkretnih informacija i planova, pokrene zvanična inicijativa prema Ministarstvu kapitalnih investicija u smislu formiranja radne grupe koja bi imala za zadatak izmjenu i dopunu Pravilnika o načinu vršenja nadzora, informisanja i upravljanja pomorskim saobraćajem, eventualno i važećih zakona u smislu regulisanja statusa obuka za VTS operatere u Crnoj Gori.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.