Održan sastanak partnera na projektu EUREKA programa ADRION u vezi sa radnim paketom T3




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U četvrtak, 3. februara, 2022. godine, održan je sastanak partnera na programu EUREKA (Jadransko-jonski zajednički pristup za razvoj i harmonizaciju procedura i propisa u oblasti sigurnosti plovidbe) u vezi sa radnim paketom WP T3 čiji je cilj izrada akcionog plana i harmonizacija obuka za VTS operatere na nivou Jadransko-jonskog regiona. Sastanku su prisutvovali predstavnici Pomorskog fakulteta Univerziteta iz Rijeke, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama iz Bara i Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore.

Sastanak je upriličen povodom realizacije aktivnosti planiranih u okviru radnog paketa WP T3. Pomorski fakultet Univerziteta iz Rijeke predstavio je nacrt dokumenta u vezi sa standardom kompetencija za VTS obuke na nivou Jadransko-jonskog regiona (Deliverable T3.1.2). Sadržaj i detalji dokumenta razmatrani su u okviru sastanka, a isti će biti poslat i ostalim projektnim partnerima za dalje sugestije i moguće izmjene i dopune. Naredna planirana aktivnost (Deliverable T3.1.3) posvećena je izradi Akcionog plana za obuke za VTS operatere, čija izrada treba da bude završena do kraja tekuće godine.

U skladu sa dokumentima nastalim u okviru planiranih doprinosa (Deliverable T3.1.1 i Deliverable T3.1.2), naročito u vezi sa kompetencijama i modulima konkretizovanim u okviru T3.1.2, biće razrađen detaljan program obuka za VTS operatere čiji će nacrt biti podijeljen sa projektnim partnerima na usaglašavanje do konačne verzije dokumenta. Ideja ovog dijela aktivnosti je razvijanje jedinstvenog i harmonizovanog programa koji bi se primijenio i u okviru pilot edukacija čija realizacija je planirana u okviru narednih projektnih aktivnosti u Italiji, Hrvatskoj, Grčkoj i Sloveniji, uključujući i studijske posjete za predstavnike pomorskih uprava Crne Gore i Albanije (Deliverable T3.1.5).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.