U Tirani održan treći Projektni sastanak projekta EUREKA




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Treći projektni sastanak projekta EUREKA programa ADRION održan je 15. marta 2022. godine u Tirani. Sastanak je održan u hibrinom formatu, a prisustvovali su mu predstavnici svih projektnih partnera, predstavnici Zajedničkog sekretarijata, kao i spoljni konsultanti projektnih partnera angažovani na realizaciji projektnih aktivnosti prema važećoj Projektnoj aplikaciji.

U ime domaćina, prisutne je pozdravila gospođa Erjola Muka, generalna direktorica Sektora za infrastrukturu i teritorijalnu politiku i razvoj pri Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku Albanije. Pozdravnu riječ prisutnima je u ime vodećeg partnera (LP) uputio i kap. Siniša Orlić, direktor Direktorata pomorske uprave Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture iz Zagreba.

Nakon usvajanja predložene agende, predstavljeno je trenutno stanje aktivnosti po radnim paketima. Vodeći partner (LP) predstavio je radni paket Menadžment u pogledu završenih aktivnosti i vezi sa izvještajem za projektni period 1 i statusom izvještaja za projektni period 2.

Što se tiče radnog paketa posvećenog umrežavanju, većinu aktivnosti predstavila je Slovenačka pomorska uprava (SMA/URSP) zadužena za ovaj radni paket, uz podršku Pomorskog fakulteta iz Rijeke (PFRI). Predstavljena je i usvojena konačna verzija Memoranduma o saradnji (Del. T.1.1.1), uz manji dodatak koji je razmotren i dogovoren na samom sastanku. Pomenuti dokument prepoznat je kao izuzetno važan od strane svih projektnih partnera i od strane Zajedničkog sekretarijata, ali i od strane relevantnih evropskih pomorskih institucija kao značajan iskorak i temelj za buduću saradnju u pogledu pomorske sigurnosti na regionalnom nivou, a čije potpisnice će biti Pomorske uprave Jadransko-jonskog regiona.

Predstavnici Italijanske obalna straža (ITCSG), kao projektni partner odgovoran za radni paket Zajednički razvoj u nadzoru i upravljanju pomorskim saobraćajem, predstavili su trenutno stanje u pogledu aktivnosti i očekuvanih rezultata predviđenih ovim radnim paketom. U okviru ovog tehničkog radnog paketa, očekuje se kreiranje niza dokumenata kao što su Razvojna strategija (2021-2027), Akcioni plan (2021-2027), tehnička rješenja i predlozi za novu IMO rezoluciju u vezi sa sistemom ADRIREP. 

Većinu aktivnosti trećeg tehničkog radnog paketa predstavila je Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama iz Bara koji su zaduženi za koordinaciju aktivnosti u vezi sa analizom postojećih programa obuka za VTS operatere i standarde kompetencija koje uskoro treba da bude kompletirane sa 15 modula obuka. Na osnovu ovih modula, a u skladu sa STCW preporukama i IALA uputstvima, biće razvijeno 15 programa obuka, što će biti koordinirano i realizovano od strane Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore u okviru predviđene spoljne ekspertize.

U popodnevnoj sesiji, predstavnici Grčke obalna straža dali su kratak uvod u vezi sa planiranim aktivnostima vezanim za četvrti tehnički radni paket. PFRI i SMA održali su prezentacije u vezi sa aktivnostima koje se odnose na analizu i akcioni plan u vezi sa nadogradnjom i implementacijom sistema VTMIS i STM u regionu.

Pomorski fakultet Kotor (UCG) predstavio je aktuelnosti u vezi sa nabavkom promotivnog materijala i drugih promotivnih i komunikacionih aktivnosti namijenjenih ciljnim grupama.

Svi predstavnici projektnih partnera i Zajedničkog sekretarijata dali su svoj doprinos prezentacijama i konstruktivnim primjedbama i sugestijama koje je LP sumirao u zaključke u vezi sa konkretnim aktivnostima, rješenima i daljim neposrednim projektnim aktivnostima.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.