Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Biografija




Biografija

Kosta Goranović, rođen je 02. 03. 1974. godine u Trebinju, Bosna i Hercegovina.

Državljanin je Crne Gore. Nastanjen je u Nikšiću.

Osnovnu i srednju školu završio je u Trebinju, Bosna i Hercegovina.

Diplomirao je na Fakultetu za fizičku kulturu Univerziteta u Novom Sadu 1999. godine, sa prosječnom ocjenom 8,00.

Zvanje magistra nauka iz oblasti fizičke kulture stekao je 2005. godine na Fakultetu za fizičku kulturu u Novom Sadu, gdje je odbranio magistarsku tezu na temu „Uticaj programiranog rekreativnog vježbanja na neke dimenzije psihosomatskog statusa radnika“.

Doktorsku disertaciju na temu „Prediktivne vrijednosti dijagnostičkih procedura u ocjeni fizičke pripremljenosti sportista“ odbranio je 2009. godine na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu, čime je stekao zvanje doktora nauka u sportu.

U septembru 2022. godine, na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, izabran je u zvanje docenta iz oblasti Sportske nauke. Na istom fakultetu izabran je za prodekana za međunarodnu saradnju.

Od 2014. do 2021. godine bio je angažovan  na Fakultetu za sportski menadžment Univerziteta Donja Gorica kao saradnik u nastavi na predmetu Teorija sporta, kao i nastavnik na predmetima Antropomotorika i Teorija sportskog treninga.

U periodu od 2008. do 2011. godine, na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, bio je angažovan kao saradnik u nastavi na sledećim predmetima: Teorija sporta, Istraživanja u sportu, Kondicija izabranog sporta, Transformacioni procesi u sportu, Resursi u sportu, Aktivnosti u prirodi i Olimpizam.

Kao autor i koautor, objavio je trideset naučnih i stručnih radova iz oblasti sportskih nauka u zemlji i inostranstvu, od kojih su dva na SCI listi u kategoriji Q1 i Q4.

Bio je mentor za izradu diplomskih radova, kao i predsjednik i član komisije za odbranu diplomskih i specijalističkih radova na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Fakultetu za sportski menadžment Univerziteta Donja Gorica.

U Fudbalskom savezu Crne Gore jedan je od autora izrade nacionalne strategije i programa za razvoj i unapređenje omladinskog fudbala u Crnoj Gori.

Od 2019. do 2022. godine, u Fudbalskom savezu Crne Gore, bio je član stručnog štaba i kondicioni trener mlade reprezentacija Crne Gore (U 21).

Od 2014. godine, u Fudbalskom savezu Crne Gore, Centru za edukaciju trenera FSCG, stalni je predavač iz oblasti kondicije na svim nivoima programa za obrazovanje trenera po UEFA kriterijumima.

Kao član delegacije Centra za edukaciju trenera FSCG,  više puta je bio aktivni učesnik studijskih posjeta elitnim evropskim fudbalskim klubovima. Pohađao je specijalističke seminare u organizaciji UEFA,  koji su obuhvatali razne obuke sa posebnim akcentom na fitnes u fudbalu.

Kao kondicioni trener FK Sutjeska Nikšić, ostvario je odlične rezultate u stručnom i praktičnom radu sa fudbalerima. Kao član stručnog štaba FK Sutjeska od 2012. godine, osvojio je četiri titule prvaka Crne Gore, kao i jedan trofej pobjednika KUP-a Crne Gore. Četiri puta je učestvovao u kvalifikacijama za Ligu šampiona UEFA, kao i dva puta u kvalifikacijama za Ligu Evrope UEFA.

Od 2016. godine predavač je po pozivu Instituta za sport i sportsku medicinu Crne Gore, kao i Udruženja sportske medicine Crne Gore.

Zvanje instruktora samoodbrane stekao je nakon uspješno obavljene specijalističke obuke u Policijskoj akademiji u  Danilovgradu. 

Bio je član Žirija za dodjelu Nagrade oslobođenja Nikšića za 2018. godinu, iz reda istaknutih naučnih, kulturnih i sportskih radnika sa teritorije Opštine Nikšić.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.