Filološki fakultet

Biografija




Biografija

Andrea Peruničić rođena je 21. septembra 1997. godine u Podgorici. Osnovnu i srednju školu završila je kao dobitnica diplome Luča. Studije na Studijskom programu za francuski jezik i književnost upisala je 2016. godine na Filološkom fakultetu u Nikšiću. Nakon završenih osnovnih studija nastavlja specijalističke na istom fakultetu i brani svoj diplomski rad na temu Bodlerovske koncepcije zla iz oblasti književnosti. Završava postdiplomske specijalističke akademske studije sa ocjenom A i stiče zvanje diplomiranog profesora francuskog jezika i književnosti. Svoje prvo profesorsko-pedagoško iskustvo stiče u Osnovnoj školi ,,Dr Dragiša Ivanović, u okviru Programa za stručno osposobljavanje. 

Kao dobitnica Erasmus+ stipendije, za vrijeme svojih osnovnih studija boravi u Nici gdje stiče dodatna znanja na polju jezika. Asistira u književnom prevođenju sa francuskog jezika na srpski i obrnuto; pomoć pri prevođenju izraza, poslovica, lektura prevoda. Svoje prvo vodičko iskustvo za govornike francuskog jezika obavlja na teritorijama Crne Gore, Albanije i Hrvatske. Aktivno učestvuje na festivalima Frankofonije, vodi programe i volontira. U okvoru Frankofonije 2022. organizuje konferenciju za studente pod naslovom La traduction, ses secrets et ses limites sa književnim prevodiocem Živkom Vlahovićem. Jedan je od šest članova stručnog žirija na izboru za najbolje prozno djelo 2021/22, konkursa koji je raspisala izdavačka kuća Slavitude. Takođe je jedan od profesora francuskog jezika u okviru Colonie de vacances 2022 koji organizuje Udruženje profesora francuskog jezika Crne Gore - APFM.

Od novembra 2021.godine angažovana je kao saradnica u nastavi na Katedri za francuski jezik i književnost, a trenutno se bavi istraživanjem jezika i pisanjem master rada na temu Slaganja vremena u francuskom jeziku i mogućnosti njegove prevodne transpozicije u BHCS jezik - kontrastivna analiza, pod mentorstvom doc. dr Jasmine Tatar Anđelić. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.