Zašto odabrati Fakultet likovnih umjetnosti?  




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Baviti se umjetnošću zahtijeva nešto drugačji odnos prema životu. Entuzijazam i intenzivan trening su neophodni svakog dana, određena disciplina koju izgradite na samom početku može biti dragocjena za vaš dalji rad. Vaš umjetnički i lični razvoj jeste prioritet naše škole. Bilo da nastavite školovanje na našem fakultetu ili pođete na neke od svjetskih škola trudićemo se da vam na vašem putu pomognemo i da ostanemo kolege sa zajedničkim ciljevima.

Studijski programi ovog fakulteta Slikarstvo, Vajarstvo, Grafički dizajn, Konzervacija i restauracija (od 2021. godine), jedinstvena su ponuda bazičnih likovnih disciplina u Crnoj Gori koje postoje od osnivanja Fakulteta 1989. godine, na Cetinju. U  2021. godini upisana je i prva generacija studenata na studijskom programu Konzervacija i restauracija.

U razvijanju vašeg talenta, profesori će vam se posvetiti kroz individualnu nastavu, veliki broj časova praktičnog rada, uz inovirane nastavne planove koji nude savremena teorijska i stručno-umjetnička znanja iz ovih oblasti.

Da Fakultet ima ugled i na međunarodnom nivou govori vrlo razvijena međunarodna saradnju. Kroz nju imaćete priliku i da upoznate profesore i studente sa evropskih akademija, ali i da jedan dio studija provedete na akademijama Evrope.

Studenti FLU učestvuju, zajedno sa profesorima, i u projektima koji se primjenjuju u saradnji sa partnerskim akademijama i kulturnim institucijama.

Kroz nastavne i vannastavne aktivnosti intenzivna je i saradnja sa fakultetima u regionu. Jedna od njih  je i FLUID dizajn forum, koji predstavlja najznačajniji regionalni dizajnerski događaj.

Važan dio fakulteta je Centar za umjetnička istraživanja, osnovan 2010. godine, u okviru kojeg rade Galerija 42° i studentska galerija, gdje ćete imati prilike da izlažete svoje radove, ai i da priustvujete gostovanjima stranih i domaćih  umjetnika.

Značajna podrška za rad studenata ovog fakulteta je i nova zgrade Fakulteta sa tehnikom i savremenom opremom, neophodnom za nastavni proces i umjetničko istraživački rad.

Studijski programi

Osnovne studije:

Slikarstvo

  • Izborni modul: Slikarstvo
  • Izborni modul: Grafika
  • Izborni modul: intermedijalna umjetnost

Vajarstvo

  • Izborni modul: Vajarstvo
  • Izborni modul: Unikatno oblikovanje

Grafički dizajn

  • Izborni modul: Grafičke komunikacije
  • Izborni modul: ilustracija i knjiga

Interdisciplinarni Studijski program

Konzervacija i restauracija

  • Izborni modul: Konzervacija i restauracija slike i polihrone plastike
  • Izborni modul: Konzervacija i restauracija skulpture i predmeta primijenjene umjetnosti

 

Master studije

Slikarstvo

  • Izborni modul: Slikarstvo
  • Izborni modul: Intermedijalna umjetnost
  • Izborni modul: Grafika

Vajarstvo

Grafički dizajn

Interdisciplinarni Studijski program
(*Master studije za ovaj SP počinju studijske 23/24 godine)

Konzervacija i restauracija

  • Izborni modul: Konzervacija i restauracija slike i polihrone plastike
  • Izborni modul: Konzervacija i restauracija skulpture i predmeta primjenjene umjetnosti

Koje škole su prohodne za upis?

Za upis na Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, prohodne su gimnazija, licencirana vjerska škola i sve srednje stručne škole.

Da li se polaže prijemni ispit za upis na Fakultet likovnih umjetnosti?

Prijemni ispit je obavezna propusnica za upis, koji je definisan Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore

U pravilniku je dostupan i sistem rangiranja.

Šta je sve potrebno za prijemni ispit?

Procedura prijemnog ispita za svaki studijski program objašnjena je Informatorom za osnovne studije

Kako se najbolje pripremiti za prijemni ispit?

Priprema kandidata za prijemni ispit odnosi se na oblikovanje radova koje kandidati podnose u mapama, koja je ujedno uslovni dio prijemnog. U odnosu na studijski program za koji se interesuju, kandidati prilažu sadržaj mape koji je dostupan na linku: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1278/objava/2767-prijemni-ispit

Nastavno osoblje fakulteta, tokom cijele godine pruža konsultacije zainteresovanim kandidatima koji imaju priliku da se upoznaju sa sadržajem/obimom radova kao i pravilima i kriterijumima upisa. Nastavno osoblje koje je zaduženo za pružanje svih važnih informacija za pripremu kandidata, imenovano je na sledećem linku: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1279/objava/113165-konsultacije-za-prijemni-ispit 

Nakon upućenih konsultacija, kandidati samostalno započinju pripreme radova, koje kasnije prilažu na prijemnom upisu, nakon čega stiču pravo na dalje polaganje prijemnog. U slučaju da kandidat nije priložio traženi obim (broj radova) mape, isti neće steći dalje pravo polaganja. Prijemni ispit se realizuje u trajanju od tri do četiri radna dana, na kojem svi kandidati demonstiraju stečene vještine (talente) u domenu slikarskih, vajarskih, grafičkih i dizajnerskih likovnih disciplina.

Šta posle studija Fakulteta likovnih umjetnosti?

Kao i posle svakog fakulteta, dalji put zavisi od okolnosti, početnih karijernih koraka i afiniteta studenta, posebno posle Slikarstva i Vajarstva. Od toga da li žele da žive život umjetnika, žive od svog rada i uspješnosti njegove prezentacije, kreativnog preduzetništva  ili da rade u kulturnim privatnim ili javnim institucijama, galerijama itd. Tržište rada u oblasti dizajna je u ekspanziji u posljednjih desetak godina, što dokazuje i visok nivo zapošljavanja svršenih studenata ovog programa. Kako u Crnoj Gori postoji posebna potreba za konzervacijom i restauracijom spomenika kulture, a studijski program je tek osnovan, očigledna je perspektivnost ovog zanimanja.

Gdje se mogu zaposliti studenti Fakulteta likovnih umjetnosti?

Pored samostalnog i individualnog rada, studenti FLU mogu naći posao u državnim obrazovnim i kulturnim institucijama, muzejima, izdavačkim kućama, marketinškim agencijama, medijima...

 Korisni linkovi:

Informator za osnovne studije
Informator za master studije
Informator o Erasmusu

Kontakt

Univerzitetski kompleks umjetničkih
fakulteta (Stari Obod), 81250 Cetinje
+382 41 231 506
flu@ucg.ac.me
www.ucg.ac.me/flu
 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.