Programi mobilnosti - upoznajte svijet




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kroz programe mobilnosti, studenti Univerziteta Crne Gore imaju priliku da u toku studija pođu na razmjenu u trajanju od jednog ili dva semestra, a najviše polovinu trajanja svog studijskog programa. O mogućnostima razmjene, studenti se mogu informisati u Kancelariji za međunarodnu saradnju. Kancelarija organizuje informativne dane, seminare, radionice i prezentacije programa mobilnosti i mogućnosti prijave za stipendije. Kancelarija pruža podršku studentima prilikom prijavljivanja, ali i nastavnom osoblju prilikom pripreme i vođenja međunarodnih projekata, te daje informacije o mogućnostima uključivanja u programe koje finansira Evropska unija i druge međunarodne organizacije, pri tome organizujući grupne i individualne konsultacije. Za individualne konsultacije, Kancelarija za međunarodnu saradnju otvorena je za studente od ponedjeljka do četvrtka, u terminu od 13:00 – 15:00 časova.

A: Rektorat,Univerzitet Crne Gore Cetinjska 2,
81000 Podgorica, Crna Gora
T: +382 (0) 20 414 250
+382 (0) 20 414 293 E: irouom@ucg.ac.me

Ulysseus

Univerzitet Crne Gore je punopravni član ULYSSEUS mreže evropskih univerziteta čiji je cilj povezivanje najprestižnijih institucija visokog obrazovanja u Evropi kako bi se, kreiranjem kapaciteta za inovacije i formiranjem teritorijalnih i digitalnih inovacionih ekosistema, udruženo prevazišli najveći izazovi današnjice.

Učešćem u ovoj mreži koja broji skoro 164.000 studenata i 20.000 akademskog i administrativnog osoblja, 87 fakulteta, 1035 istraživačkih grupa i 54 istraživačka centra, Univerzitet Crne Gore nudi studentima poboljšane mogućnosti umrežavanja unutar evropskog regiona i više mogućnosti za učešće u interdisciplinarnim istraživačkim projektima.

Ulysseus kontakti: ulysseus@ucg.ac.me

Erasmus +

U okviru programa Evropske unije Erasmus+ 2021- 2027, studenti Univerziteta Crne Gore mogu se prijaviti za razmjene na partnerskim univerzitetima iz Evropske unije. Konkursi za prijave za Erasmus + stipendije objavljuju se na strani Centra za međunarodnu saradnju na linku https://www.ucg.ac.me/objava/blog/19379/objava/6487-erasmus-konkursi

Svaki od partnerskih univerziteta nudi mogućnosti razmjene za različite oblasti i nivoe studija. O oblastima studija koje su u ponudi, studenti se mogu više informisati kod prodekana za međunarodnu saradnju na svom fakultetu.

Studenti i osoblje Univerziteta Crne Gore mogu se prijaviti za kraće ili duže periode mobilnosti, a izabrani studenti odnosno osoblje dobijaju stipendiju, uz pokrivene troškove puta. Konkursi za prijavu za mobilnosti objavljuju se na sajtovima Univerziteta i fakulteta, a prijave se podnose matičnim fakultetima.

CEEPUS

Cilj CEEPUS programa je podsticanje mobilnosti, kroz obezbjeđivanje stipendija za studente osnovnih, master i doktorskih studija, univerzitetske profesore za studijski boravak,za kurseve jezika, intenzivne kurseve i studentske ekskurzije u nekoj od zemalja članica CEEPUS programa. Zemlje članice CEEPUS programa su: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Poljska, Univerzitet u Prištini/Kosovo, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija. Konkurs/prijave za CEEPUS stipendije za studente i nastavno osoblje sa fakulteta koji su uključeni u CEEPUS mreže objavljuje se dva puta godišnje: od 15. maja do 15. juna za zimski semestar naredne studijske godine od 1. do 31. oktobra za ljetnji semestar tekuće studijske godine Zemlja domaćin snosi troškove školarine, smještaja i osnovnog zdravstvenog osiguranja za studente i profesore koje prima, dok matična zemlja (zemlja koja šalje) može da plati troškove prevoza. Detaljnije informacije o CEEPUS programu mogu se pronaći putem sljedećih kontakata:

A: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (kancelarija br. 8) 
Vaka Đurovića bb, 81000 Podgorica
T: + 382 20 410 195
E: nada.vuksanovic@mps.gov.me
www.ceepus.info  

Mevlana program

Cilj programa „Mevlana“ je razmjena nastavnika i studenata između turskih obrazovnih institucija i visokoškolskih institucija drugih zemalja, uključujući i Crnu Goru. Konkursi Mevlana programa takođe se objavljuju na sajtu Univerziteta Crne Gore. Prijave je potrebno dostaviti matičnom fakultetu i poslati na e-mail: irouom@ucg.ac.me.

Više informacija o ovom programu je moguće naći na linku: http://www.yok.gov.tr/web/mevlana

Bilateralni sporazumi

Za studente su na raspolaganju i stipendije koje se nude na osnovu međudržavnih bilateralnih sporazuma. Informacije za konkurse o ovim stipendijama objavljuju se na sajtu Univerziteta i sajtu Ministartsva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.