Institut za napredne studije

Biografija




Biografija

Dr Teodora Stanković rođena je 23.01.1996. godine u Podgorici. Osnovnu školu je završila 2010. godine, a Gimnaziju “Slobodan Škerović” 2014. godine. U osnovnoj i srednjoj školi je dobila diplomu “Luča”. Treći razred srednje škole, školske 2012/2013 godine, pohađala je u prestižnoj Conestoga High School, koja ima tradiciju izvrsnosti, a tada je bila i prvorangirana škola u Pensilvaniji (SAD). U školi je postigla odličan uspjeh.

Fakultet političkih nauka, studijski program Međunarodni odnosi, upisala je na Univerzitetu Crne Gore 2014. godine. Fakultet je završila 2017. godine. Tokom osnovnih studija 2017. godine nagrađena je od strane Fakulteta za izvanredan uspjeh tokom studija (ostvarenu prosječnu ocjenu “A”). Kao stipendista Erasmus+ programa, treću godinu osnovnih studija (akademska 2016/2017 godina) je provela na Univerzitetu u Hajdelbergu (Njemačka). Specijalističke studije, studijski program Međunarodni odnosi, je završila 2018. godine sa prosječnom ocjenom "A". Magistarske studije, studijski program Politikologija, završila je 2019. godine, takođe sa prosječnom ocjenom "A". Tokom 2018. godine, ljetnji semestar je boravila na Univerzitetu u Salzburgu (Austrija). Paralelno sa magistarskim studijama na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, tokom akademske 2018/2019 godine položila je sve ispite i na magistarskim studijama na Fakultetu za društvene nauke u Ljubljani, na studijskom programu Međunarodni odnosi.

Doktorske studije je upisala na Fakultetu političkih nauka, na Univerzitetu Crne Gore 2019. godine. Na doktorskim studijama je položila sve ispite sa odličnom prosječnom ocjenom. U septembru 2022. godine odbranila je doktorsku disertaciju pod nazivom: Energetski resursi kao izvori sukoba: Analiza i poređenje uticaja faktora političkog nasljeđa u tenzičnim regionima bivšeg SSSR-a, Bliskog istoka i Južne Amerike. 2021. godine je upisala i doktorske studije Antropologije na Filozofskom fakultetu na Univerzitetu u Buenos Airesu (Argentina). Prihvaćena je tema i obrazloženje teme (polazna istraživanja) za doktorsku disertaciju pod nazivom: Socio-kulturno nasljeđe i etničke tenzije kao izvori nestabilnosti na Balkanu i u nekim latinoameričkim državama.

Od februara 2022. godine zaposlena je na Institutu za napredne studije Univerziteta Crne Gore, prvo u zvanju istraživača-saradnika, a od decembra 2022. godine u zvanju naučnog saradnika. Od aprila 2023. godine član je Centra mladih naučnika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU). U decembru 2023. godine, jednoglasno je izabrana za sekretara Centra mladih naučnika CANU na period od dvije godine.

Učestvovala je na međunarodnim konferencijama REDETE (Ankona, Italija; Trebinje, BiH), Ubtas (Istanbul, Turska), ICSES (Antalija, Turska) kao i na UniAdrion Summer School na temu Migration Issues in the Balkans (organizator: UniAdrion, Marche Polytechnic University). U okviru programa za mobilnost osoblja, boravila je na Univerzitetu u Korunji (Španija) u julu 2023. godine.

Tokom studija, ispite je, osim na maternjem, slušala i polagala na engleskom, njemačkom i španskom jeziku. Posjeduje i osnovno znanje francuskog jezika.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.