Finansijski program za evropski Zeleni SporazumEU Green Deal




Finansijski program za evropski Zeleni SporazumEU Green Deal

POZIV ZA PODRŠKU PROJEKTIMA ZA NOVI ZELENI SPORAZUM/GREEN DEAL

 

Evropska komisija postavlja okvire za novi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru Zelenog Sporazuma/Green Deal-a, koji treba da bude usvojen kao amandman na radni program Horizon 2020 2018-20 sredinom septembra 2020. Novi poziv (poziv za Zeleni plan) imaće za cilj mobilisanje istraživanja i inovacija za podsticanje pravedne i održive društvene tranzicije čiji je cilj „nikoga ne ostaviti za sobom“ i da doprinese zelenom i digitalnom oporavku i osnaživanju društvene rezilijentnosti, na primjer u poljoprivredi, pospješivanju biodiverziteta obnovljivih izvora energije, čistiji transport i modernizaciju ka čistoj i cirkularnoj industriji. Namjera poziva je da podrži akcije koje će brzo dati opipljive i vidljive rezultate, i koristiti istraživanja i inovacije za dobijanje konkretnih rješenja za glavne prioritete Zelenog Sporazuma/Green Deal-a. Pored tehnološkog napretka, poziv će podstaći eksperimentisanje i društvene inovacije za nove načine uključivanja civilnog društva i osnaživanja građana.

Poziv će podržati različite vrste aktivnosti:

 ■   Aktivnosti za pilotiranje, projekti demonstracije i inovativni proizvodi

 ■   inovacije za bolje upravljanje zelenom i digitalnom tranzicijom

 ■   društvene inovacije i u lancu vrijednosti

 

Poziv za projekte u okviru poziva Zelenog Sporazuma/Green Deal-a će uključivati 11 područja, osam tematskih i tri horizontalna:

 ■   osam tematskih područja odražava osam ključnih radnih oblasti evropskog Zelenog Sporazuma. U svakoj oblasti jedna ili više tema se bave izazovima navedenim u odgovarajućem evropskom smjeru Zelenog Sporazuma/Green Green Deal-a. Teme se ciljano bave specifičnim tehnološkim i društvenim inovacijama, sa velikim uticajem, koje mogu pomoći da se održiva tranzicija što prije sprovede:

      -   Područje poziva 1: Povećavanje klimatskih ambicija: međusektorski izazovi

      -   Područje poziva 2: Čista, pristupačna i sigurna energija

      -   Područje poziva 3: Industrija za čistu i cirkularnu ekonomiju

      -   Područje poziva 4: Zgrade koje štede energiju i resurse

      -   Područje poziva 5: Održiva i pametna mobilnost

      -   Područje poziva 6: Od farme do stola

      -   Područje poziva 7: Obnova biodiverziteta i ekosistemskih usluga

      -   Područje poziva 8: Okruženje bez zagađenja

 ■   tri horizontalna područja (jačanje znanja, osnaživanje građana i međunarodna saradnja) koja obuhvataju svih osam tematskih područja i nude dugoročnu perspektivu u postizanju transformacija predviđenih evropskim Zelenim Sporazumom/Green Deal-om:

      -   Područje poziva 9: Jačanje našeg znanja za podršku evropskom Zelenom planu

      -   Područje poziva 10: Osnaživanje građana za tranziciju ka klimatsko neutralnoj, održivoj Evropi

      -   Područje poziva 11: Ubrzanje tranzicije i pristup čistoj energiji, u partnerstvu sa Afrikom

 

Sveobuhvatni proces javnih konsultacija za oblikovanje specifičnosti svake oblasti poziva je otvoren do 3. juna 2020. i obuhvata mogućnost uključivanja putem popunjvanja upitnika za svako područje Poziva.

 

Za potrebe razvijanja i podnošenja projektnih predloga, zainteresovani akteri će imati mogućnost pronalaženja potencijalnih projektnih partnera u okviru EU R&I dana, 22. i 24. septembra 2020. godine.

 

Poziv će biti objavljen/otvoren sredinom septembra 2020. godine na portalu Evropske komisije - Portal za finansiranje i  tendere, sa predviđenim rokom za podnošenje predloga do kraja januara 2021. godine.

 

Korisni linkovi:

 ■  Websajt Evropske komisije

 ■  Websajt za istraživanje i inovacije Zečenog plana

 ■  Politički prioritet: Evropski Zeleni plan

 ■  Horizont 2020

 ■  Horizont Evropa

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.