Poziv Fonda za Zapadni Balkan za prijavu regionalnih projekata




Poziv Fonda za Zapadni Balkan za prijavu regionalnih projekata

Fond za Zapadni Balkan je objavio 5. Poziv za regionalne projekte, u okviru grant šeme „Podrška promociji regionalnih akcija civilnog društva na Zapadnom Balkanu“, koju kofinansira EU kroz IPA program.

Opšti cilj Poziva je promovisanje učešća civilnog društva i organizacija lokalne zajednice sa Zapadnog Balkana u projektima regionalne saradnje o društvenim, kulturnim, naučnim i ekonomskim temama, uključujući rodnu ravnopravnost i inkluzivnost osoba sa invaliditetom.

Tematske oblasti ovog poziva su sljedeće:

  • kulturna saradnja
  • obrazovanje i naučna razmjena
  • održivi razvoj

Poziv je otvoren do 8. jula 2022. godine u 16:00 sati po srednjeevropskom vremenu. Potpisivanje ugovora sa odabranim aplikantima očekuje se u novembru 2022. Početno planirano trajanje projekta ne može biti kraće od 3 mjeseca niti duže od 10 mjeseci uključujući period izvještavanja (finalni izvještaj mora biti dostavljen za 30 kalendarskih dana u gore navedenom roku).

Ukupni indikativni iznos dostupan u okviru ovog Poziva je 500.000,00 EUR. Traženi iznos granta ne smije biti veći od 15.000,00 EUR i može iznositi do 80% ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Troškovi osoblja ne smiju prelaziti 30% dodijeljenog iznosa granta. Kupovina robe/opreme nije prihvatljiva, a jesu prihvatljivi troškovi zakupa ili lizinga opreme (nove ili polovne). Aktivnosti koje imaju za cilj ostvarivanje dobiti nisu prihvatljive. Indirektni troškovi mogu biti prihvatljivi za finansiranje po paušalnoj stopi, ali ukupan iznos ne smije prelaziti 7% procijenjenih ukupnih prihvatljivih direktnih troškova.

Ustanove koje učestvuju u projektu moraju biti neprofitne. Partnerstvo mora uključivati najmanje 3 organizacije, sve iz različitih zemalja Zapadnog Balkana. Glavni aplikant se ohrabruje da ima što više partnera iz regiona i šire, koji bi mogli doprinijeti postizanju opšteg cilja šeme grantova.

Jedna institucija može dobiti grant kao vodeći aplikant najviše u jednom projektu u okviru ovog Poziva. Ukoliko institucija podnese više od jedne prijave, ona koja dobije najveći broj bodova ostaje u konkurenciji za dobijanje grant sredstava. Vodeća ustanova projekta koji je izabran za finansiranje može biti partner u još samo jednom projektu u okviru ovog Poziva. Institucija koja nije vodeća može biti partner u više od jednog projekta u okviru ovog Poziva. Univerziteti mogu slati prijave na nivou fakulteta, odnosno grant može dobiti više organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore koje su vodeće ustanove (jedan po organizacionoj jedinici).

Smjernice za podnosioce prijava za grantove možete pronaći na ovoj stranici: https://wbfportal.org/applicant/.

Fond za Zapadni Balkan je otvorio Partnersku platformu na “Facebook” stranici kako bi pomogao aplikantima da pronađu odgovarajuće partnere na projektu:  (www.facebook.com/groups/WBFPartnershipPlatform/).

Pitanja vezana za ovaj Poziv se mogu poslati najkasnije 15 dana prije isteka roka za podnošenje prijava, na sljedeću e-mail adresu: info@westernbalkansfund.org.

Fond za Zapadni Balkan je međunarodna organizacija osnovana od strane ministarstava vanjskih poslova regiona. Za dodatne informacije možete konsultovati internet stranicu projekta WBF: www.wbfeuproject.org/.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.