Prostorno planiranje regiona Boke Kotorske uz podršku „Climagine“ metodologije, 3.12.2021




Prostorno planiranje regiona Boke Kotorske uz podršku „Climagine“ metodologije, 3.12.2021

Rukovodilac Centra za transfer tehnologija Univerziteta Crne Gore  mr Srna Sudar učestvovala je danas (3.12.2021.) na prvoj „Climagine“ radionici održanoj u Hotelu Regent u Tivtu, u cilju sprovođenja participativnog procesa izrade Plan upravljanja obalnim područjem Boke Kotorske. G-đa Sudar je takođe fasilitirala radne sesije „Climagine“ radionice i rada po grupama, kako bi svi učesnici dali doprinos osmišljavanja vizije održivosti Boke Kotorske, kao i prepoznavanju ključnih izazova i mogućih rješenja istih.

Prvu „Climagine“ radioniuu u Crnoj Gori otvorila je g-đa Ana Samardžić, savjetnica za urbanizam vicepremijera Crne Gore, g-đa Zeljka Škaričić, direktorica PAP/RAC iz Splita, i Ivana Stojanović, rukovoditeljka direkcije za integralno upravljanje obalnim područjem u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore. Ova „Climagine“ radionica okupila je zainteresovane strane iz različitih sektora: donisioca odluka na nacionalnom i lokalnom nivou, institucija zaduženih za monitoring segmenata životne sredine i klimatskih promjena, upravljača morskih zaštićenih područja i obalnog dijela, lučke administracije, organizacija civilnog društva i drugih.

„Climagine“ metodologija predstavlja ciklus od 5 radionica čiji rezultati podržavaju izradu Plana upravljanja obalnim područjem Boke Kotorske. To je participativna i horizontalna metodologija za osmišljavanje vizije održivog razvoja oblasti, koja uzima u obzir specifične izazove klimatske varijabilnosti i promjene u obalnim područjima u procesu ICZM. Takođe, „Climagine“ proces integriše lokalno znanje, preference i rješenja u planske dokumente, i gradi osjećaj vlasništva nad procesom što olakšava razvoj i implementaciju. Naglasak u ovom procesu je na političkim, pravnim, upravljačkim, socio-ekonomskim i rodnim aspektima Plana. Razvio ga je Plan Bleu i implementirao/testirao sa PAP/RAC-om u okviru MedPartnership-a (testiran u Šibensko-kninskoj županiji, Hrvatska i arhipelagu Kerkennah, Tunis). Partneri u aktivnosti izrade Plana upravljanja obalnim područjem Boke Kotorske su Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore + 2 regionalna centra aktivnosti – Program prioritetnih aktivnosti i Plan Bleu (PAP/RAC i PB/RAC) Programa UN za životnu sredinu/Mediteranski akcioni plan (UNEP/MAP).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.