Struktura HORIZONT EVROPA programa




Struktura HORIZONT EVROPA programa

Horizont Evropa: Program finansiranja istraživanja i inovacija otvoren do 2027

Horizont Evropa je ključni program EU za finansiranje istraživanja i inovacija.

Sa budžetom od 95,5 milijardi evra, inicijativa se bavi klimatskim promjenama, pomaže u postizanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i podstiče konkurentnost i rast EU.

Program olakšava saradnju i jača uticaj istraživanja i inovacija na razvoj, kao i podršci i implementaciji politika EU uz suočavanje sa globalnim izazovima.

Takođe otvara radna mesta, u potpunosti angažuje fond talenata EU, podstiče ekonomski rast, promoviše industrijsku konkurentnost i optimizuje uticaj investicija u okviru ojačanog Evropskog istraživačkog prostora.

Novi elementi Horizonta Evrope

  • Evropski savjet za inovacije: Podrška inovacijama potencijalnog prodora i inovativne prirode sa potencijalom uvećavanja a koje mogu biti previše rizične za privatne investitore. Ovo je 70% budžeta predviđenog za MSP.
  • Misije: Skupovi mjera za postizanje smjelih, inspirativnih i mjerljivih ciljeva u zadatom vremenskom okviru.
  • Politika otvorenoj nauci: Obavezni otvoreni pristup publikacijama i principi otvorene nauke se primjenjuju tokom cijelog programa.
  • Novi pristup partnerstvima: Ciljano vođena i ambicioznija partnerstva sa industrijom kao podrška ciljevima politike EU

Struktura programa Horizont Evropa

Pilar I

Naučna izvrsnost

Pillr II

Globalni izazovi i evropska industrijska konkurentnost

Klasteri

Pilar III

Inovativna Evropa

Područja misije

Horizont Evropa će uključiti istraživačke i inovacijske misije kako bi povećao efikasnost finansiranja praćenjem jasno definisanih ciljeva.

Evropska Komisija je angažovala stručnjake za politike da razviju studije, studije slučaja i izvještaje o tome kako će funkcionisati pristup politike orijentisan na misiju.

 Priprema predloga projelata

Klasteri i mala i srednja preduzeća (MSP) mogu da pogledaju snimak na temu „Kako pripremiti uspješan predlog u okviru Horizont Evropa programa“.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.