Jačanje saradnje EIT-KIC zajednica i Univerziteta Crne Gore




Jačanje saradnje EIT-KIC zajednica i Univerziteta Crne Gore

Prorektorica za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković i rukovodilac Kancelarije za projekte na Univerzitetu Crne Gore dr Srna Sudar sastali su se sa predstavnicima sa predstavnicima EIT-KICs - Zajednice za znanje i inovacije (Knowledge and Innovation Communities – KICs)  Evropskog Instituta za inovacije i tehnologije (European Institute of Innovation and Technology - EIT), gđom Dora Marasvogyi, direktoricom za strateške inicijative Cross-KIC-a zaduženom i za KIC – Zdravlje dr Veronica Rodrigez, projektnim menadžerom u okviru Cross-KIC inicijative zaduženom i za KIC – Proizvodnja, Balázs Kele, koordinatorom EIT-KIC InnoStars projekta i koorinatorom strateške regionalne inovacije KICa, i dr Péter Mogyorósi, stručnim saradnikom EIT-KIC-s i direktorom LC Innoconsult International.

Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) okuplja vodeće poslovne, obrazovne i istraživačke organizacije kako bi formirali dinamična prekogranična partnerstva posvećena pronalaženju rješenja za specifične globalne izazove. EIT zajednice pokreću inovatore i preduzetnike širom Evrope da svoje najbolje ideje pretvore u proizvode, usluge, poslove i rast. Kao dio EIT-ovog projekta strateških regionalnih inovacija, njihove aktivnosti imaju za cilj da povećaju inovativnost Zapadnog Balkana, da stvore prostor za zelena radna mjesta i ubrzaju doprinos inovacija rješavanju društvenih izazova i razvoju novih poslovnih prilika oko novog evropskog zelenog dogovora (EU Green Deal), smanjivanje dispariteta u kontekstu širenja EU i uticaj na uključivanje dijaspore mladih.

Jedan od ključnih fokusa rada EIT-KICa je proširenje EIT Jumpstarter pre-akcelerator programa na region kako bi se identifikovali i unaprijedili talenti u regionima, naučili ih preduzetničkim vještinama i olakšali učešće regionalnih talenata u EIT tematskim Inovacionim zajednicama. EIT Jumpstarter je nagrađivani predakceleratorski program za stvaranje održivog uticaja u regionima Centralne,Istočne i Južne Evrope podsticanjem inovacija i preduzetništva, otvaranjem radnih mjesta i usavršavanjem talenata u ovom dijelu Evrope. Tokom programa timovi se upoznaju sa partnerima EIT Zajednica (8 tematskih zajednica-8 KICs), investicionim fondovima, regulatornim tijelima i kompanijama koje mogu da proizvode svoje proizvode, njihovim prvim kupcem ili poligonom, inovacionim čvorištima u Evropi.

Univerzitet Crne Gore je strateški orjentisan na pospješivanju i osnaživanju Univerziteta u oblastima zelene i cirkularne ekonomije, preduzetništva, cjeloživotnog učenja, i dr. gdje će podrška i ekspertiza EIT-KIC biti od velikog značaja.

Tokom sastanka dogovorena je kontinuirana razmjena informacija o programima i aktivnostima podrške koje nudi EIT-KIC u okviru svojih projekata i programa, kao i zajedničko apliciranje za druge EU fondove.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.