EURAXESS Montenegro jača umrežavanje u oblasti preduzetništva - posjeta startup sistemu Luksemburga




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

EURAXESS Montenegro je učestvovao na trećoj studijskoj posjeti. Istraživač dr Ivan Radević sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore imao je mogućnost da tokom boravka u Luksemburgu, u okviru EURAXESS HUBs projekta čiji je cilj snaženje inovativnosti i povezivanje nauke i privrede kroz preduzetništvo i razvoj startapova, prisustvuje ICT Spring Tech konferenciji. Posjeta biznis inkubatoru Technoport, kao i Univerzitetu u Luksemburgu koji su zaduženi za vođenje univerzitetskog biznis inkubatora, su samo neke od mogućnosti umrežavanja koje su obezbijeđeni Univerzitetu Crne Gore i dr Ivanu Radeviću, kao podrška budućim preduzetničkim aktivnostima i idejama.

Program studijske posjete EURAXESS HUBs projekta je omogućio učesnicima upoznavanje sa start-up ekosistemom Luksemburga, i njegovim ljučnim akterima - House of Startups i House of Entrepreneurship, kao i Interdisciplinarni centra za bezbjednost, pouzdanost i povjerenje (Interdisciplinary Center for Security, Reliability and Trust of the University of Luxembourg).

Tokom programa učešće su uzeli i predstavnici Ministarstva ekonomije Luksemburga i Mreže poslovnih anđela Luksemburga (Luxembourg Business Angel Network), kao akteri koji svako sa svoje pozicije doprinose kreiranju i jačanju preduzetničkog ekosistema u Luksemburgu.

Treća studijska posjeta u okviru EURAXESS HUBs projekta, pored predstavnika EURAXESS Montenegro, okupila je učesnike i predstavnike EURAXESS centara iz Izraela, Malte, Kipra, Estonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Luksemburga.

Start-up ekosistem Luksemburga čini mreža od oko 700 startapova dominantno usmjerenih na oblasti finansija, informacionih tehnologija i zdravstva, a podržana je sa više od 15 biznis inkubatora, ali i snažnom podrškom države razvoju nauke i biznisa.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.