EURAXESS HUBs prva projektna startup studijska posjeta Estoniji kao jednoj od vodećih startup nacija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

EURAXESS Montenegro, kroz EURAXESS HUBs projekat, osnažuje naučno preduzetništvo i komercijalizaciju naučnih istraživanja, u cilju kako jačanja kapaciteta univerziteta, tako i stavljanjem naučnog istraživanja u praktičnu upotrebu i doprinos jačanju održivog društvenog, ekonomskog i ekološkog razvoja zemalja učesnica.

Prva od 3 studijske posjete startup nacijama u okviru EURAXESS HUBs projekta (Estonija, Izrael i Luksemburg) je organizovana u Estoniji 21.5.-1.6.2022.

Tokom studijske posjete predstavnici EURAXESS Montenegro Lidija Milosavljević i istraživač Milena Plamenac posjetile su TalTech Univerzitet, sa ciljem predstavljanja dobre prakse saradnje između Univerziteta, Instituta za transfer tehnologija i Naučno tehnološkog parka, kao i institucionalne strukture TalTech univerziteta koji je posvećen preduzetništvu u oličenju posebno imenovanog prorektora za preduzetništvo. Jedan od izazova sa kojima se Estonija susreće jeste nedostatak kompanija koja se bavi patentima, za razliku od Izraela gdje na svakom od 5 najvećih univerziteta postoje kancelarije za patente, sa ukupnim budžetom od približno 2-3 miliona EUR. Jedan od uspješnih startupova je prezentovao i inovaciju - robot za otkrivanje droge.

Posebna pažnja tokom posjete je posvećena prezentaciji e-Estoniji Informacionog Sistema, kojeg sačinjava više podsistema, međusobno povezanih, po principu da se jedan podatak unosi samo na jednom mjestu, a u ostale podsisteme se samo prebacuje. Sistemi su nezavisni, tako da šteta nastala na jednom od sistema ne utiče na rad ostalih. Dobar primjer disaster recovery sistema je bilatelarni ugovor o e-ambasadama između Estonije i Lukmsemburga. 98% građana koristi elektronsku ID kartu, koja je i jedini lični dokument u okviru zemlje. Dobrom strategijom, koja je uključivala besplatne informatičke kursve za sve građane, omogučena je velika informatička pismenost nacije, što je dobar preduslov za veliko korišćenje e-servisa. Država i dalje podstiče korišćenje eID kartice kroz mjesečnu donaciju svim građanima od 15 EUR u zdravstvene svrhe, koju oni mogu koristiti u apotekama, sportskim objektima i sl, uz elektronsku identifikaciju. Druga vrsta kartice je nerezidentna, za osobe koje otvaraju kompanije u Estoniji, i ima sve funkcijje kao i rezidentna, osim što se pomoću nje ne može glasati niti ostvariti zdravstvena zaštita. Jedini preduslov za nerezidentnu ID karticu je posjedovanje žiro računa u EU.

Pored EURAXESS Montenegro, i ostali EURAXESS centri u Srbiji, Kipru, Izraelu, Bosni i Hercegovini, Estoniji kao i njihovi istraživači su uzeli učešće u  studijskoj posjeti.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.