Veliki broj projekata i intenzivna internacionalizacija Univerziteta Crne Gore uslovili otvaranje Kancelarije za projekte




Veliki broj projekata i intenzivirana internacionalizacija Univerziteta Crne Gore uslovili su formiranje Kancelarije za projekte na UCG, u aprilu ove godine. Rukovodilac ove kancelarije dr Srna Sudar navodi da se trenutno aktivno realizuje više od 50 projekata na Univerzitetu Crne Gore koji se finansiraju iz međunarodnih fondova - Erasmus+, Horizon 2020 ili Horison Europe, INTERREG/IPA, pored bilateralnih projekata.

„Kancelarija prvenstveno ima cilj da razvija projektne ideje od opšteg/multidisciplinarnog interesa za jačanje kapaciteta Univerziteta Crne Gore, ali i od opšteg društvenog interesa, usklađenog sa politikama Evropske unije, pogotovo kada je riječ projektima koji adresiraju teme kao što su očuvanje životne sredine, jačanje kadrovskih kapaciteta u svim oblastima, jačanje privrede i slično“, objašnjava dr Sudar.

Samo od marta ove godine, Univerzitet Crne Gore je podnio 35 projekata na različite međunardone pozive, od INTERREG/IPA, preko Erasmus+ do Horizon i drugih nacionalnih, regionalnih i međunarodnih poziva. Ova Kancelarija  predstavlja i sistemski pristup privlačenju i povlačenju fondova za sprovođenje projekata, pružajući ekspertizu, savjete i tehničku podršku organizacionih jedinicima.

UCG: Šta smatrate najvećim uspjehom Univerziteta Crne Gore u pogledu dobijenih projekata u tekućoj godini?

DR SUDAR: Tim Univerziteta Crne Gore dobio je ove godine prvi koordinatorski projekat u okviru programa Horizon Europe, na  konkursu za finansiranje Twinning projekata na području Zapadnog Balkana. Riječ je o projektu  "Crnogorski centar za podvodne senzorske mreže"(MONtenegrin center for Underwater SEnsor Networks- MONUSEN), koji finansira Evropska unija, a na kojem je UCG koordinator. Projekat će povećati istraživačke i inovacione kapacitete Univerziteta Crne Gore, u oblasti podvodnih senzorskih mreža.

Takođe, Univerzitet Crne Gore je postao HUB za naučno preduzetništvo u okviru EURAXESS mreže. Time će se pružiti dodatna podrška istraživačima početnicima i prepoznatim istraživačima (R1 i R2) da svoje naučne i istraživačke kapacitete ukrste sa privredom, kao i da se, sa jedne strane, ojača komercijalizacija istraživanja, a sa druge pospiješi i utemelji budući ekonomski i održiv razvoj na bazi naučnih dostignuća i istraživanja.

Univerzitet Crne Gore je kao partner u projektu učestvovao u izradi i osmišljavanju Scientific Entrepreneurship Digital toolkita,  zajedno sa šest ostalih EURAXESS centara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kipra, Estonije, Luksemburga i Izraela. Ovaj set alata je namijenjen mladim istraživačima koji žele da uđu u svijet startup preduzetništva.

UCG: Na kojim pozivima i programima se trenutno fokusira Kancelarija za projekte u pogledu jačanja zainteresovanosti organizacionih jedinica za prijavu?

DR SUDAR: U narednom periodu očekuje se otvaranje poziva za Horizon Europe Twinning projekte, a u tom cilju organizovana je i radionica za osoblje UCG.

Biće raspisan i konkurs za Erasmus+ Capacity Building projekte. S tim u vezi, osoblje Kancelarije za projekte je pripremilo „Priručnik za administrativno upravljanje projektima“ (za Erasmus+ CBHE projekte izabrane u okviru Poziva do 2021. godine), koji se nalazi na stranici Kancelarije sa pripadajućim i odgovarajućim prilozima, sa ciljem da pruži praktične informacije i smjernice za efikasniju pripremu i realizaciju Erasmus+ CBHE projekata.

UCG: Koje organizacine jedinice Univerziteta Crne Gore prednjače kada je riječ o projektnim aktivnostima?

DR SUDAR: Međunarodni pozivi su bazirani na određenim tematskim specifičnostima što povlači i zahtijeva određene eskpertize i samim tim utiče i na učešće pojedinih organizacionih jedinica na pozive.

U proteklom periodu organizacione jedinice kao što su Mašinski fakultet, Pomorski fakultet, Institit za biologiju mora, Ekonomski fakultet su bile vrlo aktivne, ali se mora naglasiti da je centralni nivo Univerziteta, sa jačanjem i širenjem stručnog kadra, kao i proaktivnošću, kojem su značajno doprinijeli prorektor za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković i sadašnje osoblje Kancelarije za projekte, značajno podigli nivo učešća i podnošenja projektnih predloga, pa samim tim od aktuelnih 49 projekata, najveći broj, njih 13, se  sprovodi i/ili koordinira  sa nivoa Rektorata.

UCG: Koje benefite ima Univerzitet od učešća u projektima?

DR SUDAR:  Benefiti su veliki. Učešćem u projektnim aktivnostima Univerzitet Crne Gore prvenstveno podstiče razvoj svojih kapaciteta, osnažuje saradnju sa ostalim naučnoistraživačkim institucijama iz zemlje i inostranstva, što doprinosi ugledu same institucije, ali i većoj internacionalizaciji, vidljivosti i boljem pozicioniranju u Evropskom prostoru visokog obrazovanja i Evropskom istraživačkom prostoru. Takođe, zahvaljujući dostupnim fondovima Univerzitet Crne Gore i njegove jedinice, imaju priliku i da pribave dodatna finansijska sredstva i tako modernizuju opremu neophodnu za rad i istraživanje, ali i da realizuju određena istraživanja, za koja nažalost ne postoje sredstva predviđena budžetom.

UCG: Osim sistemskog pristupa programskim pozivima i eskpertske pomoći organizacionim jedinicama, koje još aktivnosti obavlja Kancelarija za projekte?

DR SUDAR:  Pored umrežavanja sa partnerima, na nacionalnom, regionalnom i internacionalnom nivou, Kancelarija distribuira relevantne informacije o dostupnim fondovima i pozivima za podnošenje projektnih ideja ostalim univerzitetskim jedinicama i zainteresovanim pojedincima.

Osoblje Kancelarije, pored aktivnosti i obaveza vezanih za pripremu i sprovođenje projekata, ima dodatne uloge od važnosti za umreževanje i širenje informacija od značaja za dalji razvoj naučnoistraživaćke djelatnosti na Univerzitetu. Među njima su predstavljanje UCG ili Crne Gore (nacionalna kontak osoba NCP – National Contact Point), u prestižnim međunarodnim organizacijama kao što su EU Joint Research Center (JRC), European Open Science Cloud (EOSC), Programski odbor za istraživačke infrastrukture u okvirnom programu Horizont Evropa za istraživanje i inovacije, OpenAIRE Skupština, EURAXESS Centar i EURAXESS HUB a za naučno preduzetništvo i Women in Stem.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.