dr Srna Sudar, rukovoditeljka Kancelarije za projekte Univerziteta Crne Gore moderirala sesijom "Inicijative EU i sinergije za pametnu i zelenu budućnost" na Konferenciji o ekonomiji PKCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Konferencija o ekonomiji Montenegro 2022, sa temom „Razgovori o budućnosti", je održana u Budvi, je od 26. do 28. oktobra. Konferenciju je organizovala Privredna komora Crne Gore, sa ciljem da se kroz različite panele i diskusije, sagledaju izazovi budućeg razvoja Crne Gore, regiona i šire, u svijetlu globalne ekonomske, bezbjedonosne, ekološke i krize vezane za klimatske promjene.

Teme vezane za pitanje kuda i kako dalje kada je u pitanju budući održivi ekonomski razvoj su diskutovane kroz panele: „Migracije, (ne)zapošljavanje mladih i Zapadni Balkan: preporuke za donosioce odluka", "Zapadni Balkan i Evropa u 2023. godini", "Uloga dijaspore u ekonomskom razvoju", "Inicijative EU i sinergije za pametnu i zelenu budućnost", "(Ne)usklađenost obrazovnog sistema i tržišta rada", "Digitalna transformacija poslovnih modela, i "Kako opstajati na tržištu uprkos krizama?".

Dr Srna Sudar, Rukovoditeljka Kancelarije za projekte Univerziteta Crne Gore, kao stručnjak sa višedecenijskim iskustvom iz oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine, je moderirala panelom "Inicijative EU i sinergije za pametnu i zelenu budućnost", koji je učesnicima konferencije predstavio značaj održivog razvoja, EU Zelene Agende, EU Horizont Evropa 5 misija, cirkularne ekonomije, partnerstava i centara znanja Evropskog Instituta za inovacije i tehnologiju (EIT KICs).

Kako bi se značaj i potreba održivog ekonomskog razvoja sagledao sa aspekta aktuelne situacije dr Sudar je u uvodnom dijelu panela približila značaj tema apostrofirajući najnoviju diskusiju Evropske unije kao pripremu za predstojeći Samit o klimatskim promjenama (COP27), da se ažuriraju klimatski cilj do 2030, koja ima za cilj da postojeću ambiciju Evrope u svujetlu paketa „Fit for 55 - smanjenje emisija gasova staklene bašte od 55%” o kome se trenutno raspravlja, poveća za nekoliko procenata.  Ministri EU su se složili da je potrebno ažurirati klimatski cilj i povećanje predloženih ciljeva EU o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti kao dio globalnih napora da se zaštitu planeta, ali i prekine zavisnost EU od ruskih fosilnih goriva.

Panel - "Inicijative EU i sinergije za pametnu i zelenu budućnost" je okupio renominrane stručnjake i profesionalce iz regiona i Evrope, g-đu  Ladeju Godina Kosir, osnivača i izvršne direktorice Circular Change, Slovenija, g-dina Radovana Nikčevića, menadžera projekta i višeg eksperta za Zelenu agendu - UNDP Srbija, g-đu Margit Noll, izvršnu direktoricu Partnerstva za podsticanje urbane tranzicije – Evropsko partnerstvo, g-đu Andreu Heglinger, šeficu evropskih i međunarodnih programa Austrijske agencije za promociju istraživanja i g-dina Ignacia Chanza Bango, rukovodioca strateškog razvoja za južnu Evropu - EIT Climate KIC, koji su predstavili svoj institucije i angažmane, dajući smjernice i mogućnosti za budući razvoj Crne Gore i regiona.

Učesnici konferencije, među kojima su bili donosioci politika, stručnjaci, istraživači, privatne kompanije, preduzetnici i studenti, su dobili adekvatne informacije da sagledaju budući ekonomski razvoj i kroz prizmu održivog razvoja, jer kako je dr Sudar zaključila, održivost i zaštita životne sredine nije u službi isključivo zaštite prirodnih resursa već cijelog čovječanstva, čiji opstanak zavisi od raspoloživosti i efikasne upotrebe tih resursa.

 

Više o Konferenciji možete pronaći OVDJE.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.