Završna Konferencija ABCD Projekta: partnerstvo Univerziteta, Startapova i Kompanija
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dr. Srna Sudar, šefica Kancelarije za projekte na Univerzitetu Crne Gore, zajedno sa prof. dr Svetlanom Perović i doc. dr Rajkom Đoković, učestvovala je na završnoj konferenciji EIT HEI ABCD projekta, održanoj od 1-5. jula 2024. godine u Budimpešti i Estergomu. Ovaj značajan događaj obilježio je uspješni završetak I i II faze ABCD projekta.

Konferencija je započela fantastičnim uvodom u Budimpešti, a zatim su uslijedile sesije vezane za preduzetništvo i startapove u Estergomu, fokusirajući se na razvoj preduzetničkog načina razmišljanja i vođenje inovacija u dubokim tehnologijama. Petodnevni događaj je kulminirao uzbudljivim finalom u kojem su predstavljena tri startapa kao finalisti ABCD programa mentorstva – CAPTEC Medical (Mađarska), Flourish (Crna Gora) and Merakzy (Sjeverna Makedonija).

ABCD (Alliance for Boundary Crossing in Deeptech) inicijativa imala je za cilj da učesnicima ojača preduzetničke vještine neophodne za revolucionarni razvoj tehnologija. Tokom protekle godine, 12 posvećenih partnera intenzivno je radilo na pet radnih paketa projekta. Okupljanje tolikog broja strastvenih stručnjaka koji teže inovacijama je bilo izuzetno inspirativno i rezultiralo u jačanju kapaciteta 18 startupova iz regiona Zapadnog Balkana (5 u prvoj i 13 u drugoj fazi projekta). 4 startupa iz Crne Gore su učestvovali u mentorskom programu, koji je rezultirao jednim finalistom – Flourish.

Završna konferencija ABCD projekta je obilježena značajnim umrežavanjem i razmjenom iskustava među učesnicima sa različitih univerziteta, Erasmus+ profesorima i partnerima iz cijelog regiona. Učesnici su se uključili u diskusije o raznim aspektima preduzetništva. Ovaj događaj naglasio je važnost prihvatanja budućnosti dubokih tehnologija i preduzimanja značajnih koraka ka jačanju preduzetništva. Takođe je pružio prilike za umrežavanje sa osnivačima startapova, akademskim liderima i zaljubljenicima u duboke tehnologije, sa ciljem istraživanja najnovijih inovacija i sticanja dragocjenih uvida i inspiracija za nove preduzetničke puteve.

Pored toga, konferencija je istakla mogućnosti EU finansiranja za tehnološke startapove kroz različite EIT KICs programe nudeći značajnu podršku za nove tehnološke kompanije, kreirajući i podržavajući ekosistem za razvoj inovacija širom Evrope:

  • EIT Food Accelerator Network
  • Seedbed Incubator
  • EIT Food TeamUp
  • InnoStars Awards
  • Venture Incubation Programme
  • EIT Catalyse NEB
  • WomenTech EU
  • EIC Pathfinder

 

 

Autor slika: Aashray DuttaNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.