Zvanično otvorena studentska izložba Budimo realni, tražimo nemoguće!




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studentska izložba Budimo realni, tražimo nemoguće!, u organizaciji Studentskog kulturnog centra (SKC), Studentskog radija Krš i Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, zvanično je otvorena 10. marta u Umjetničkom paviljonu.

Multimedijalna izložba Budimo realni, tražimo nemoguće! nastala je sa ciljem sagledavanja i kontekstualizacije savremene umjetničke prakse koju stvaraju crnogorski studenti umjetničkih fakulteta sa tri crnogorska univerziteta. Nakon Konkursa i selekcije pristiglih radova, postavku Budimo realni,tražimo nemoguće! predstavljaju radovi devetnaest studenata: Ana Raičević, Ana Ivanović, Anđela Bulatović, Maša Ratknić, Valentina Dronjak, Nikola Radonjić, Anđela Došljak, Ina Kovačević, Ines Radović, Tijana Marković, Teodora Tijanić, Iuiana Bulatova, Edin Ćeranić, Božica Konatar, Teodora Nikolić, Saška Bojić, Sanja Abramović, Isidora Sarić i Branka Kovačević.

Izložbu je otvorila kustoskinja Nela Gligorović koja je istakla da veliki broj studentskih radova je direktno referisao na konkursnu temu, kao svjedočanstvo da je umjetnička zajednica uvijek spremna na reakciju i djelovanje. Takođe, Gligorović je napomenula da je izložba podsjetnik da umjetnička praksa mora gravitirati oko društvene, i da je u tom pravcu koncipirala prateći program, kao platformu za afirmaciju i udruživanje crnogorskih studenata umjetnosti. Nakon toga, ispred Studentskog radija Krš publici se obratio urednik Marko Vukčević koji je podsjetio da ovog marta proslavljaju deveti rođendan studentskog radija, zahvalio se studentima na angažovanju, i  potvrdio da će i dalje nastaviti da budu glas crnogorskih studenata.

Prateći program izložbe koncipiran je za promišljanje praksi, društvenih odnosa i mogućih modela promjene društva. Tako je 11.marta filosofkinja Bojane Šolaja održala predavanje Mladost otuđenja umjesto mladosti oslobođenja o  idealima, okolnostima i posljedicama studentske ’68, uz osvrt na “ekscese” studenata danas. Tokom ove nedjelje, 15.marta očekuje nas zatim psihološka radionica za umjetnike/ce Dekonstrukcija slobode koja će, u cilju osnaživanja studentske zajednice, razmatrati i propitivati slobode i opresije danas. Gostovanje kolektiva KURS(SRB),  zakazano  za 17.mart u 19h, pružiće studentima praktične primjere prevođenja umjetničkog jezika progresivnih politika i pokreta prošlosti u savremeni društveno-politički kontekst, i primjere umjetničke prakse u javnom, zajedničkom prostoru. Svi segmenti pratećeg programa, realizuju se u Umjetničkom paviljonu, urednica programa je Nela Gligorović.

Izložbu možete pogledati u periodu 10-18. marta, u skladu sa radnim vremenom Umjetničkog paviljona (9-14h i 18-20h).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.