Filozofski fakultet

Biografija




Biografija

BIOGRAFIJA

Slobodan Radusinović je rođen 1971. godine u Nikšiću, Crna Gora. Diplomirao je 1996. godine na Univerzitetu u Beogradu, Rudarsko–geološki fakultet, Odsjek geološki, Smjer za istraživanje ležišta mineralnih sirovina. Na istom fakultetu je doktorirao 2017. godine na temi "Metalogenija jurskih karstnih boksita rudnih rejona Vojnik-Maganik i Prekornica, Crna Gora". U zvanje naučni saradnik izabran je 2019. godine na Univerzitetu Crne Gore.

Dr Slobodan Radusinović je zaposlen u JU Zavod za geološka istraživanja u Podgorici, od 1997. godine, gdje radi kao samostalni geolog–projektant na kompleksnim geološkim istraživanjima mineralnih  resursa. U dosadašnjem radu, kao rukovodilac ili saradnik, angažovan je na realizaciji više projekata iz oblasti osnovnih, tematskih i detaljnih geoloških istraživanja u Crnoj Gori, koji se odnose na istraživanje mineralnih sirovina, izradu geoloških, metalogenetskih i geohemijskih karata, kao i drugih projekta i studija. Pored navedenog, autor je ili koautor više od osamdeset projekata istraživanja i elaborata o rezervama različitih vrsta mineralnih sirovina u Crnoj Gori.

Rukovodilac je i učesnik jedanaest međunarodnih projekata u Crnoj Gori koje Zavod za geološka istraživanja realizuje kroz različite programe i u okviru različitih oblika saradnje na regionalnom i evropskom nivou.

U cilju naučno-stručnog usavršavanja u užim oblastima: geohemija, geo-informacije, istraživanje i eksploatacija nafte i gasa, istraživanje čvrstih mineralnih sirovina, zaštita životne sredine i dr., bio je učesnik šest programa u okviru međunarodne saradnje.

Kao autor ili koautor Dr Slobodan Radusinović je publikovao 47 naučno-stručnih radova u međunarodnim i nacionalnim naučnim i stručnim časopisima, kao i zbornicima radova sa domaćih i međunarodnih kongresa, konferencija i simpozijuma. Koautor je jedne nacionalne stručne monografije, jednog poglavlja u monografiji od međunarodnog i dva poglavlja u monografijama od nacionalnog značaja.

Dr Slobodan Radusinović je tehnički urednik tri knjige Posebnih izdanja Geološkog glasnika, i, od 2012. godine, član Uređivačkog odbora i glavni urednik Geološkog glasnika, časopisa koji izdaje Zavod za geološka istraživanja.

Dr Slobodan Radusinović je član: Crnogorskog geološkog društva; Odbora za geologiju i geografiju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (2014-); Stučnih državnih komisija za ovjeru rezervi mineralnih sirovina (2005-); Radne grupe za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina (2013-); Komisije za polaganje stručnih ispita iz oblasti geologije (2018-), a bio je član i Jedinice za procjenu projekata Ministarstva ekonomije u Vladi Crne Gore (2008-2010.)

Dr Slobodan Radusinović je od strane Univerziteta Crne Gore angažovan za izvođenje nastave/praktičnog dijela nastave iz predmeta: Mineralogija i petrografija i Geologija - tektonika i istorijska geologija, na Studijskom programu za geografiju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću za studijske 2019/20.  i 2020/2021. godinu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.