Metodika nastave sociologije sa školski radom - predavanja IX sedmica nastave




Poštovani studenti,

Budući da ste danas (6. aprila) svi uspješno odgovorili na zahtjeve Probnog testa znanja iz Metodike nastave sociologije sa školskim radom (i interno, putem vibera, obaviješteni o ostvarenim rezultatima) osjećam potrebu da se i na ovaj način zahvalim svima na izuzetnoj posvećenosti, uloženom naporu, odgovornosti i saradnji.

U tom smislu bi bilo dobro i da nastavimo dalje sa usvajanjem novih znanja, odnosno nastavnim gradivom planiranim za IX sedmicu nastave (8. april 2020) koje je obrađeno u okviru trećeg poglavlja udžbenika (str. 138-141) pod naslovima:

- Predmet planiranja i

- Osnovni zadaci planiranja u nastavi sociologije

Pored brižljivog i dosljednog usvajanja svih vidova planiranja (kod prvog podnaslova), ono što je posebno važno kod osnovnih zadataka planiranja u nastavi sociologije jeste da obrazloženja za svaki pojedini zadatak (ukupno 4) možete formulisati svojim riječima - ključnom rečenicom, na primjer. Neka to bude i jedan od vidova vježbanja u funkciji boljeg savladavanja preostalog dijela gradiva. Gdje je polazište iz pozicije nastavnika? Sjetimo se i pretpostavki dobre nastave iz prvog semestra. Pokušajmo da preispitamo i sagledamo povezanost teorijske i praktične dimenzije nastavnog rada.

Možda nas sve podstakne na promišljanje i završna rečenica iz jednog od vaših sjajnih eseja na temu: Karakteristike uspješnog nastavnika. "Ukoliko pronađete posao koji volite, nikada u životu nećete raditi." (br. indeksa 5/19) Vjerovatno znate ko je autor.

Srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem na saradnji.

S. Gvozdenović   



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.