Osnovne informacije




Laboratorije za arheologiju pomorstva je posvijećena istraživanju, dokumentovanju, interpretaciji i očuvanju pomorske i podvodne kulturne baštine Crne Gore primjenom najmodernije metodologije, inovativnih tehnologija i najviših naučnih standarda.

Geografski položaj i prirodna razuđenost istočne jadranske obale uslovili su intenzivan razvoj pomorskih aktivnosti, te su pomorski arheološki nalazi crnogorskog podmorja, iako nedovoljno istraženi, veoma raznovrsni. Poznato je prisustvo većeg broja brodoloma trgovačkih brodova iz helenističkog i rimskog perioda, plovila iz poznog srednjeg vijeka, te onih koji su u prethodnom vijeku korišćeni mahom u vojne svrhe. Veliki broj plovila o kojima istorijski izvori govore kao o nestalima u teritorijalnim vodama Crne Gore još uvijek nisu pronađeni niti identifikovani, dok locirani i identifikovani ostaci pomorske i podvodne kulturne baštine imaju nemjerljivi doprinos atraktivnosti crnogorske obale.

Prepoznavajući priliku za razvoj nove naučne discipline Univerzitet Crne Gore i Pomorski fakultet u Kotoru je u okviru Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo osnovao Laboratoriju za arheologiju pomorstva kako bi ojačao i poboljšao resurse za sistematska istraživanja i interpretaciju pomorske i podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.