Osnovne informacijeNa Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore je 15.08.2020. godine započet projekat pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” - WRECKS4ALL (eng. Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer) koji je odobren za finansiranje od strane Zajedničkog nadzornog odbora drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 i trajaće dvije godine.

 

Glavni cilj projekta je da doprinese jačanju i diverzifikaciji turističke ponude zasnovane na podvodno-kulturnom nasljeđu regije Istočnog Jadrana kroz prekogranično upravljanje, zaštitu, promociju i održivu valorizaciju podvodnih brodskih olupina. Očekuje se da će navedeni projekat u velikoj mjeri doprinijeti poboljšanju trenutnog stanja jedinstvene podvodne kulturne baštine regiona, evidenciji i zaštiti iste, kao i promociji ovog značajnog segmenta savremene turističke ponude. Planirano je da se na regionalnom nivou predloži najbolji model za predstavljanje destinacijskog menadžementa i podvodnog kulturnog nasljeđa koji će obezbijediti konkurentnost ronilačko-turističkih destinacija Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

Projekat će podržati razvoj pametnog i održivog rekreativnog ronilačkog turizma zasnovanog na podvodnom kulturnom nasljeđu omogućavajući pristup široj javnosti kroz inovativne digitalne tehnologije. Podstaći će se uspostavljanje transnacionalnih tematskih ruta za ronjenje duž istorijskih navigacionih ruta što ima za cilj povezivanje zemalja u regionu Istočnog Jadrana na osnovu njihovog podvodnog kulturnog nasljeđa, unapređujući njegovu zaštitu, razumijevanje i uživanje, istovremeno povećavajući atraktivnost turističkih ekonomija regiona u cjelini koje govore o vezama i jedinstvu regiona.

 

Ono što WRECKS4ALL projekat izdvaja jeste inovativni pristup koji se ogleda kroz digitalizaciju podvodne kulturne baštine. Inovativno 3D fotogrametrijsko mapiranje podvodnih brodskih olupina predstavlja metodu za njihovo očuvanje, monitoring i dostupnost široj javnosti kroz Virtuelnu (Virtual) i Proširenu (Augmented) stvarnost, internet platforme i virtuelni obrazovni pristup.

 

Pored niza aktivnosti i definisanih izlaznih proizvoda tokom njegove implementacije, ovim projektom su predviđene adaptacije prostorija na Pomorskom fakultetu Kotor u kojima će se prilagoditi izložbeni prostor (eng. show room) za potrebe održivosti projekta i stvaranje nove turističke ponude. Takođe, kroz projekat će se obezbijediti vrijedna oprema za dubinsko ronjenje (eng. scuba diving), podvodno snimanje i VR/AR oprema za izložbeni prostor na fakultetu.   

 

Naš fakultet je koordinatorska institucija na projektu na kojem su ostali partneri: Turistička organizacija Opštine Bar iz Crne Gore, Turistička Zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona iz Bosne i Hercegovine, Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu i Hrvatski pomorski muzej Split iz Hrvatske.

 

Ukupni budžet projekta iznosi 1,016,778.32 eura, dok je predviđeni iznos sredstava za Pomorski fakultet Kotor 334,737.17 eura.

 

Broj posjeta : 192


Pridružite nam se na društvenim mrežama
Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.