01.09.2017

BIO-ICT na 14. Međunarodnom simpozijumu o bežičnim komunikacionim  sistemima u Italiji


Predstavnici BIO-ICT Centra izvrsnosti učestvovali su na 14. Međunarodnom simpozijumu o bežičnim komunikacionim  sistemima, od 28. do 31. avgusta 2017. godine u Bolonji, Italija.

Predstavnici BIO-ICT-a na forumu su održali dvije demo prezentacije pod nazivom "Softverski-definisana arhitektura za garanciju kvaliteta servisa i virtuelizaciju funkcija IoT mreža" i "LiveGate - novo IoT web rešenje". Demo "LiveGate - novo IoT web rešenje" predstavio je najnoviji proizvod BIO-ICT-a u oblasti IoT-a (internet stvari). Ova platforma pruža novi način povezivanja IoT hardverskih uređaja sa Cloud-om, što zauzvrat omogućava jednostavno skladištenje podataka, vizualizaciju, organizaciju, analizu i čak daljinsko upravljanje uređajima. Kao prva web platforma ove vrste razvijena u Crnoj Gori, ona takođe ima potencijal da unaprijedi razvoj i popularizaciju IoT-a u zemlji.

"Softverski-definisana arhitektura za garanciju kvaliteta servisa i virtuelizaciju funkcija IoT mreža" prezentacija privukla je najveću pažnju prisutnih i proglašena pobjednikom konferencije - The Best Demo Award. Cilj ovog demoa je bio da demonstrira izvodljivost i prednosti koncepta softverski definisanih mreža virtualizaciji domena multi-tehnološke IoT mreže. Posebno je predstavljen radni prototip IoT arhitekture zasnovan na SDN-u, koji korisnicima omogućava pristup uslugama IoT mreža slanjem zahtjeva jednostavnog formata koji sadrži samo apstraktni opis željenih informacija (npr. nivo osvjetljenja na određenoj ulici ili temperaturu na određenoj lokaciji) i ciljeve kvaliteta za tražene usluge. Razvijeni model SDN kontrolera osigurava ispunjavanje svih kvaliteta usluga (QoS).

ISWCS2017 simpozijum predstavlja forum za istraživače i tehnologe za predstavljanje novih ideja u vidu tehničkih radova, panel diskusija, kao i realne evaluacije u oblasti bežične komunikacije, umrežavanja i obrade signala. Cilj sastanka bio je predstaviti najnovija dostignuća u IoT oblasti i identifikovati, diskutovati i riješiti specifična pitanja sa najnovijim trendovima u ovoj oblasti. Sastali su se programeri bežičnih komunikacionih sistema kako bi razgovarali o trenutnom statusu, tehničkim izazovima, standardima, osnovnim pitanjima i budućim uslugama i aplikacijama.

Predstavnici BIO-ICT Centra na forumu bili su direktor BIO-ICT Centra prof. Igor Radusinović i prof. Milica-Pejanović Đurišić, te mladi BIO-ICT istraživači Slavica Tomović i Božidar Škrbić.

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

09.02.2018 BIO-ICT

Međunarodna naučno-stručna konferencija o informacione tehnologijama na Žabljaku

DETALJNIJE

15.11.2017 BIO-ICT

BIO-ICT Centar na najvećem svjetskom događaju posvećenom 5G tehnologiji “5G Week” u Berlinu

DETALJNIJE

18.10.2017 BIO-ICT

Ambasador Estonije u Crnoj Gori u posjeti BIO-ICT Centru izvrsnosti na Elektrotehničkom fakultetu

DETALJNIJE

10.10.2017 BIO-ICT

BIO-ICT - nauka, inovacije i biznis za opšte dobro - Otvoreni dani nauke

DETALJNIJE

29.08.2017 BIO-ICT

2. BIO-ICT Ljetnja škola počela na Institutu za biologiju mora

DETALJNIJE

25.08.2017 BIO-ICT

Pametne bove instalirane na crnogorskom primorju

DETALJNIJE

12.07.2017 BIO-ICT

Prva BIO-ICT-EESTEC međunarodna radionica „Multidisciplinarne inovacije u bioinformatici”

DETALJNIJE

10.07.2017 BIO-ICT

Posjeta ministarke nauke Crne Gore dr Sanje Damjanović BIO-ICT Centru izvrsnosti

DETALJNIJE

06.07.2017 BIO-ICT

Konkretizovana saradnja Elektrotehničkog fakulteta i Regionalnog vodovoda

DETALJNIJE

19.06.2017 BIO-ICT

BIO-ICT AT RIPE NCC REGIONAL MEETING

DETALJNIJE