Evropska komisija dodijelila Univerzitetu Crne Gore logo izvrsnosti ljudskih resursa u istraživanju
Evropska komisija dodijelila Univerzitetu Crne Gore logo izvrsnosti ljudskih resursa u istraživanju

Evropska komisija je dodijelila Univerzitetu Crne Gore logo Izvrsnosti ljudskih resursa u istraživanju (HR EXCELLENCE IN RESEARCH, HRS4R), čime je Univerzitet identifikovan i međunarodno prepoznat kao promoter stimulativnog i privlačnog radnog okruženja za istraživače.

Usvajanjem Strategije ljudskih resursa u istraživanju sa akcionim planom, koja ima za cilj usklađivanje politike ljudskih resursa načelima utvrđenim u Povelji i Kodeksu za istraživače, Univerzitet Crne Gore se u prethodnoj godini, kandidovao za Logo izvrsnosti.

Težeći atraktivnom, otvorenom i održivom evropskom tržištu rada za istraživače, Evropska
komisija je 2005. godine usvojila preporuke, koje opisuju načela zapošljavanja i radne uslove istraživača - Evropsku povelju za istraživače i Kodeks o njihovom zapošljavanju. Evropska povelja definiše prava i obaveze istraživača i organizacija u kojima rade, dok se Kodeks o zapošljavanju istraživača odnosi na jednakost u postupcima zapošljavanja za sve istraživače u Evropi i povećava transparentnost u njihovom zapošljavanju i radu. Povelja opisuje i odgovornosti istraživača u pogledu etičkih normi, zakonskih i ugovornih obaveza. Povelja i Kodeks osiguravaju istraživačima uživanje istih prava i obaveza u bilo kojoj zemlji Evrope.

Stvaranjem vizualno prepoznatljivog identiteta za HRS4R, Evropska komisija želi priznati napore, koje su uložile institucije koje su implementirale Povelju i Kodeks. Predstavljeni vizuelni identitet, odnosno raspoloživi logo, može pomoći istraživačima u prepoznavanju i afirmaciji organizacija koje su primarno posvećene naučno-istraživačkom radu i akademskoj izvrsnosti.

Ovo je još jedan međunarodni uspjeh Univerziteta Crne Gore u pravcu jačanja konkurentnosti i internacionalizacije, odnosno implementaciji Strategije razvoja 2019-2024.

Medijske objave: 

https://m.cdm.me/drustvo/evropska-komisija-dodijelila-ucg-logo-izvrsnosti-ljudskih-resursa-u-istrazivanju/

https://volimpodgoricu.me/2020/01/07/evropska-komisija-dodijelila-univerzitetu-crne-gore-logo-izvrsnosti-ljudskih-resursa-u-istrazivanju/

https://www.mina.news/crnagora/ucg-logo-izvrsnosti-ljudskih-resursa-u-istrazivanju/

https://m.portalanalitika.me/clanak/355685/evropska-komisija-dodijelila-univerzitetu-crne-gore-logo-izvrsnosti-ljudskih-resursa-u-istrazivanju

 

Image

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.