18.10.2017

Ambasador Estonije u Crnoj Gori u posjeti BIO-ICT Centru izvrsnosti na Elektrotehničkom fakultetu


Nerezidentni ambasador Estonije u Crnoj Gori Daniel Erik Schaer boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i tom prilikom posjetio je Elektrotehnički fakultet i BIO-ICT Centar izvrsnosti kako bi se upoznao sa radom i aktivnostima crnogorskih istraživača na Univerzitetu Crne Gore u oblasti razvoja najsavremenijih informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ambasador Estonije sastao sa dekanom Elektrotehničkog fakulteta i glavnim istraživačima u BIO-ICT Centru izvrsnosti kako bi razmijenili mišljenja o mogućoj saradnji Crne Gore i Estonije u cilju podrške i unapređenja razvoja crnogorskih potencijala u oblasti savremene digitalne tehnologije, sa fokusom na njenu svakodnevnu upotrebu i kreiranje digitalnih javnih servisa za naše građane.  

Ambasador Estonije Schaer posjetio je laboratorije Elektrotehničkog fakulteta – BIO-ICT i ForeMont. BIO-ICT istraživači predstavili su svoje inovativne aktivnosti koje se tiču primjene najsavremenijih riješenja informaciono-komunikacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede, biologije mora i zaštite životne sredine. Mladi istraživači predstavili su radove i inovacije koje su trenutno aktuelne u Centru izvrsnosti, kao što su: Digitalna obrada signala u poljoprivrednim aplikacijama; LiveGate platforma; DroneMapper cloud platforma; Softverski definisani IoT; Sistem za pametno navodnjavanje.

Estonija od jula 2017. godine predsjedava Savjetom Evropske unije, a njeni  prioriteti fokusirani su na otvorenu i inovativnu evropsku ekonomiju, bezbjednost, digitalnu, inkluzivnu i održivu Evropu. U sklopu prioriteta digitalne Evrope, ova baltička zemlja sa 1,3 miliona stanovnika, koja je sebe profilisala kao pionira na polju digitalne tehnologije, želi da Unija iskoristi dobrobiti tehnološkog napretka. Zvanični Talin će se koncentrisati na unapređenje prekogranične e-trgovine, obezbjeđenje modernih i bezbednih elektronskih komunikacija dostupnih svima širom Evrope i unapređenje prekograničnih digitalnih javnih usluga sa ciljem da se olakša svakodnevni život. 

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

09.02.2018 BIO-ICT

Međunarodna naučno-stručna konferencija o informacione tehnologijama na Žabljaku

DETALJNIJE

15.11.2017 BIO-ICT

BIO-ICT Centar na najvećem svjetskom događaju posvećenom 5G tehnologiji “5G Week” u Berlinu

DETALJNIJE

10.10.2017 BIO-ICT

BIO-ICT - nauka, inovacije i biznis za opšte dobro - Otvoreni dani nauke

DETALJNIJE

01.09.2017 BIO-ICT

BIO-ICT na 14. Međunarodnom simpozijumu o bežičnim komunikacionim  sistemima u Italiji

DETALJNIJE

29.08.2017 BIO-ICT

2. BIO-ICT Ljetnja škola počela na Institutu za biologiju mora

DETALJNIJE

25.08.2017 BIO-ICT

Pametne bove instalirane na crnogorskom primorju

DETALJNIJE

12.07.2017 BIO-ICT

Prva BIO-ICT-EESTEC međunarodna radionica „Multidisciplinarne inovacije u bioinformatici”

DETALJNIJE

10.07.2017 BIO-ICT

Posjeta ministarke nauke Crne Gore dr Sanje Damjanović BIO-ICT Centru izvrsnosti

DETALJNIJE

06.07.2017 BIO-ICT

Konkretizovana saradnja Elektrotehničkog fakulteta i Regionalnog vodovoda

DETALJNIJE

19.06.2017 BIO-ICT

BIO-ICT AT RIPE NCC REGIONAL MEETING

DETALJNIJE