Ambasador Estonije u Crnoj Gori u posjeti BIO-ICT Centru izvrsnosti na Elektrotehničkom fakultetu




Ambasador Estonije u Crnoj Gori u posjeti BIO-ICT Centru izvrsnosti na Elektrotehničkom fakultetu

Nerezidentni ambasador Estonije u Crnoj Gori Daniel Erik Schaer boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i tom prilikom posjetio je Elektrotehnički fakultet i BIO-ICT Centar izvrsnosti kako bi se upoznao sa radom i aktivnostima crnogorskih istraživača na Univerzitetu Crne Gore u oblasti razvoja najsavremenijih informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ambasador Estonije sastao sa dekanom Elektrotehničkog fakulteta i glavnim istraživačima u BIO-ICT Centru izvrsnosti kako bi razmijenili mišljenja o mogućoj saradnji Crne Gore i Estonije u cilju podrške i unapređenja razvoja crnogorskih potencijala u oblasti savremene digitalne tehnologije, sa fokusom na njenu svakodnevnu upotrebu i kreiranje digitalnih javnih servisa za naše građane.  

Ambasador Estonije Schaer posjetio je laboratorije Elektrotehničkog fakulteta – BIO-ICT i ForeMont. BIO-ICT istraživači predstavili su svoje inovativne aktivnosti koje se tiču primjene najsavremenijih riješenja informaciono-komunikacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede, biologije mora i zaštite životne sredine. Mladi istraživači predstavili su radove i inovacije koje su trenutno aktuelne u Centru izvrsnosti, kao što su: Digitalna obrada signala u poljoprivrednim aplikacijama; LiveGate platforma; DroneMapper cloud platforma; Softverski definisani IoT; Sistem za pametno navodnjavanje.

Estonija od jula 2017. godine predsjedava Savjetom Evropske unije, a njeni  prioriteti fokusirani su na otvorenu i inovativnu evropsku ekonomiju, bezbjednost, digitalnu, inkluzivnu i održivu Evropu. U sklopu prioriteta digitalne Evrope, ova baltička zemlja sa 1,3 miliona stanovnika, koja je sebe profilisala kao pionira na polju digitalne tehnologije, želi da Unija iskoristi dobrobiti tehnološkog napretka. Zvanični Talin će se koncentrisati na unapređenje prekogranične e-trgovine, obezbjeđenje modernih i bezbednih elektronskih komunikacija dostupnih svima širom Evrope i unapređenje prekograničnih digitalnih javnih usluga sa ciljem da se olakša svakodnevni život. 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.