Predavanje Mr Ognjena Jovovića o potencijalima rijeke Zete za razvoj sportsko-rekreativnih aktivnosti i obilazak lokacije u okviru predmeta Urbanističko planiranje 2




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru predmeta Urbanističko planiranje 2, koji vodi prof.dr Svetislav G. Popović, studenti pete godine će se u zimskom semestru baviti prostorno-planskim rješenjem revitalizacije obale rijeke Zete, koja je u decembru 2019. god. proglašena Parkom prirode. Zadata lokacija se prostire od Glave Zete do ulivanja rijeke Zete u Moraču. Cilj semestralnog zadatka je predlaganje jednog savremenog i inovativnog ekološkog pristupa revitalizaciji naseljima na meadru rijeke, uz kreiranje novih javnih prostora uz jasno tretiranje posebnih zona zaštite Parka prirode “Rijeka Zete”.

Studenti su 29.oktobra posjetili Zavičajni muzej u Danilovgradu, gdje su ih dočekali mr Zdravko Gavrilović i kustos Pero Radonjić, koji je studente upoznao sa vrijednim predmetima sistematizovanim u zbirke: arheološka, numizmatična, etnografska, zbirka oružja i opreme, fotografije i dokumenta, ali i dao jako značajne inpute o lokacijama uz rijeku Zetu na kojima se nalaze kulturna dobra Crne Gore.

Mr Ognjen Jovović je u prostorijama muzeja održao predavanje o potencijalima rijeke Zete za razvoj sportsko-rekreativnih aktivnosti, sa posebnim akcentom na široki dijapazon programa i sadržaja koji bi mogli da aktiviraju prostor uz rijeku i valorizuju ga na pravilan i ekološki prihvatljiv način.

Nakon konstruktivnog dijaloga o potencijalima i ograničenjima zadate lokacije, organizovan je obilazak rijeke Zete brodom.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.