Arhitektonski fakultet UCG učestvovao na šestom međunarodnom kongresu „Održiva arhitektura – energetska efikasnost”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Šesti međunarodni kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost”, održan je od 6. do 8. oktobra 2023. u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Osnovni cilj kongresa je afirmacija najznačajnijih tema savremene arhitekture – održivosti i energetske efikasnosti, uz upotrebu obnovljivih izvora energije.

Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore je i ove godine bio suorganizator događaja, uz glavne nosioce i organizatore ovog kongresa: Udruženje EKOKULTPLUS, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin EKO KUĆA. U okviru trodnevne manifestacije održana su predavanja 12 eminentnih arhitekata iz ove oblasti, iz 10 zemalja svijeta, koji su predstavili svoj pogled na arhitekturu kroz umjetnički, autorski i naučni pristup i prikazali svoje recentne projekte. Sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici kongresu su prisustvovali predmetni nastavnik na predmetu Ekološki principi u arhitekturi doc. dr Irena Rajković i saradnik u nastavi dr Sanja Paunović Žarić, kao i studenti: Jana Milatović, Bogdan Medenica, Teodora Šćepanović i Marko Jovanović.

Prvog dana Kongresa, na samom svečanom otvaranju, proglašeni su pobjednici III Međunarodnog arhitektonskog konkursa MIKRO EKO KUĆA 2023, a među nagrađenim i pohvaljenim rješenjima su se našli i radovi sudenata Arhitektonskog fakulteta, kojima su se bavili i tokom nastave na predmetnu Ekološki principi u arhitekturi. Specijalnu novčanu nagradu dobile su: Ana Krivokapić i Martina Vukotić, a specijalno studentsko priznanje dodijeljeno je Bogdanu Medenici i Jani Milatović. Izuzetan uspjeh postigli su i bivši studenati Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, pa je  prva nagrada na konkursu dodjeljena Petru Rakočeviću, a treću nagradu su dobile Dragana Mikavica i Sara Nišavić. 

Učešće i odlazak studenata na Kongres, pored Arhitektonskog fakulteta  podržali su:  Lamex doo (https://lamex.rs/), DC Light Systems iz Podgorice, Knauf Crna Gora (https://knauf.co.me/) i Lions Club iz Podgorice.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.