Dr Jelena Bajić Šestović dobitnica nagrade za najuspješniji naučnoistraživački rad




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Saradnica u nastavi na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, dr Jelena Bajić Šestović, dobitnica je nagrade "Husref Redžić" za najuspješniji naučnoistraživački rad na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, za doktorsku disertaciju „Javni prostori gradova Boke Kotorske - transformacije u kontekstu društvenih promjena, mentorice prof. dr Jasenke Čakarić.

U obrazloženju Komisije za nagradu "Husref Redžić" navodi se: Doktorska disertacija aktualizira temu uticaja procesa društvene tranzicije na razvoj javnih prostora, postavljajući temu unutar lokalnih okvira, ali tako da nudi jasan metodološki obrazac kojim se mogu istovremeno valorizirati, razumjeti i unaprijediti otvoreni javni prostori unutar sličnih i drugačijih urbanih lokaliteta. Vrijednost rada se dodatno ogleda u tome, da autorica komparacijom hronološki i tipološki obrazlaže sve pojmove vezane za ovu temu, nudeći tako jedan mogući udžbenik za razumijavanje urbane problematike.

Komisiju za dodjelu nagrada su činili: v. prof. dr Elša Turkušić Jurić – predsjednica, prof. dr. Lemja Chabbouh Akšamija, prof. mr Sabrija Bilalić, v. prof. dr Nihad Čengić, v. prof. dr Vedad Islambegović i doc. dr Haris Bradić.

Dodjela nagrade upriličena je na Dan fakulteta, 5. aprila 2024, u sali Burence na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, što je ujedno predstavljalo početak svečanog obilježavanja 75. godina od osnivanja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U uvodnom izlaganju, dekan prof. dr. Erdin Salihović se osvrnuo na dug i bogat period koji je prethodio 75. rođendanu, te najavio program obilježavanja jubileja do kraja tekuće godine.

U nastavku programa upriličena je dodjela godišnjih nagrada Fakulteta. 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.