Projektovani vrt studenata na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Francuskoj




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti završne godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Sara Stijepović, Irina Kusovac, Ognjen Mandić i Marko Jovanović, projektovali su vrt i paviljon pod nazivom “LUDIS IN SALE”, u sklopu podteme izložbe “Igre iz djetinjstva”, kojim će se Crna Gora predstaviti na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Nantu, u Francuskoj.

Projekat je realizovan u okviru redovnog zadataka na predmetima Parterna arhitektura kojim rukovodi prof. dr Svetlana Perović i Arhitektonska radionica kojim rukovodi doc. dr Ema Alihodžić Jašarović i saradnika doc.dr Sanje Savić, dr Jelene Bajić Šestović, dr Nevene Mašanović i MSc Nemanje Milićevića.

Inicijativu za projekat pokrenula je dekanka Arhitektonskog fakulteta, prof. dr Svetlana Perović, a po pozivu organizatora izložbe u Francuskoj, nakon odličnih rezultata koji su prethodne godine ostvareni na međunarodnoj izložbi u Kahranmanmarašu u Turskoj, kada je crnogorski paviljon zavrijedio drugu nagradu za dizajn, pod njenim rukovodstvom.

Profesori i studenti će graditi paviljon u Nantu u periodu od 11. do 16. maja 2024, kada je predviđeno zvanično otvaranje izložbe. Izložba će biti otvorena do 26. maja 2024. U okviru crnogorskog predstavljanja pripremljen je i katalog sa teorijskim doprinosima i prikazana ostala rješenja koje su studenti pete godine fakulteta predlagali.

Predmetna izložba u Francuskoj organizuje se u svjetlu aktuelnih priprema za  Olimpijske igre u Parizu, 2024. poslije 100 godina, a obrađuje temu "Igre cvijeća“ kroz pet  podtema: “Igre na vodi”, “Igre iz djetinjstva”, “Intelektualne igre”, “Vrtne igre” i “Sportske igre”.

Sastavni dio svih kultura, igra,  jedan je od najstarijih oblika ljudske društvene interakcije. Igra obuhvata ideje, poglede na svijet, kulturu i obogaćuje buduće generacije. Igra, kako su organizatori navli,  je pravi izvor energije, pozitivnih emocija i promoviše izazove i prevazilaženje samog sebe.

Izložba predstavlja jedan od najvažnijih hortikulturnih događaja u Evropi. Organizuje se u Nantu svakih pet godina od 1959. godine, i tokom poslednjeg izdanja u maju 2019. godine privukla je skoro 250. 000 posjetilaca pa se svrstava među najposjećenije događaje u Francuskoj.

Projekat crnogorskog predstavljanja na ovoj prestižnoj izložbi  podržan je od strane Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.