12.10.2016

SAGE objavio rad doc.dr Svetlane K. Perović


U prvom izdanju monografije pod nazivom: The SAGE Encyclopedia of Online Education, vodeće međunarodne izdavačke kuće  u Americi "SAGE Publishing", našao se i rad doc. dr Svetlane K. Perović, sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici,  Univerziteta Crne Gore.

Izdavačkom projektu, u uredništvu profesora Stivena L. Danvera, dr Perović je dala doprinos radom  "Student retention“, u enciklopediji u kojoj međunarodni  naučnici i eksperti, kroz multidisciplinarni pristup,  pružaju sveobuhvatni i detaljni prikaz svih aspekata oblasti online učenja i obrazovanja.

 „Moderni obrazovni sistem sve više stavlja akcenat na fleksibilnije studijske programe koji su pristupačniji zbog manje  fizičke angažovanosti i uštede vremena. Zato su online studijski programi u fokusu interesovanja. Međutim, online edukacija  u odnosu na tradicionalno učenje zahtijeva veću motivaciju, posvećenost, spremnost na izazove i samostalno prevazilaženje izazova, posebno psiholoških“, razmatra u svom radu dr Perović.

Sa aspekta zadržavanja studenta na studijama, dr Perović navodi da virtuelna interakcija  još nije ostvarila visok nivo produktivnosti u poređenju sa  socijalnom interakcijom koja se ostvaruje u  materijalnim akademskim ambijentima. „Istraživanja ukazuju da je, sa aspekta zadržavanja studenta, najpovoljniji hibridni sistem obrazovanja koji kombinuje klasične i online metode učenja. U online okruženju značajno je proaktivno djelovati, kroz razvoj adekvatnih programa koji će umanjiti rizik od napuštanja“, navodi se u radu.

U tom pogledu, u svom radu dr Perović prepoznaje različite kategorije studenata: studenti koji završe u roku, studenti koji napuste studije, ali se posle izvjesnog vremena vrate i nastave studije u toj ili drugoj instituciji i studenti koji odustaju prije završetka studija.

Pitanje zadržavanja studenata, smatra dr Perović, je kompleksno i zahtijeva razumijevanje kako akademskih faktora, kao što su akademska podrška, motivacija, stimulisanje, integracija, pravila, politike, tako i neakademskih faktora, kao što su socijalna integracija, podrška društva, porodice, psihološka samoregulacija, osjećaj zadovoljstva, motivacija. Da bi se uzroci napuštanja studija adekvatno sagledali, potrebno je da u sistemima obrazovanja postoje adekvatni  podaci i informacije o studentima koji su upisali studije.

„Zadržavanje studenta  je direktno povezano sa kvalitetom ponude određene institucije, mogućnostima izbora, podrškom koju nudi u svojim programima“,  zaključuje dr Perović.  Stoga,  ona ukazuje da je programe zadržavanja studenata  potrebno konstantno razvijati i unapređivati u skladu sa razvojem akademske institucije i prema potrebama društva, a u cilju održivog razvoja online visokog obrazovanja.

https://us.sagepub.com/en-us/nam/the-sage-encyclopedia-of-online-education/book243381

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

29.12.2017 Arhitektonski fakultet

Posjeta Ministra održivog razvoja i turizma Arhitektonskom fakultetu

DETALJNIJE

25.12.2017 Arhitektonski fakultet

SRETNI PRAZNICI

DETALJNIJE

22.12.2017 Arhitektonski fakultet

Izložba studenata arhitekture 25. decembra

DETALJNIJE

29.11.2017 Arhitektonski fakultet

Prva nagrada prof. Veljku Raduloviću_ KONKURS Urbanističko-arhitektonsko rješenje objekta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti

DETALJNIJE

25.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studentkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Nikolina Sekulović dobitnica stipendije Inženjerske komore Crne Gore

DETALJNIJE

14.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studenti arhitektonskog fakulteta na međunarodnom arhitektonskom simpozijumu DANI ORISA 2017.

DETALJNIJE

13.11.2017 Arhitektonski fakultet
Objavljen konkurs za Erasmus+ program za 2018.. >>>

10.11.2017 Arhitektonski fakultet

Uspjeh studenata i profesora na Međunarodnom salonu urbanizma 2017.

DETALJNIJE

10.11.2017 Arhitektonski fakultet

Crnogorske arhitekte sa međunarodno priznatom diplomom

DETALJNIJE

09.11.2017 Arhitektonski fakultet

Studenti Arhitektonskog fakulteta na studentskom arhitektonskom kongresu ASK 2017

DETALJNIJE