Održan završni sastanak NATO SPS projekta „SUPERCAR



















Završni sastanak NATO SPS projekta “Carbon based batteries and supercapacitors, G5836” kojim su promovisane aktivnosti i ostvareni rezultati održan je 12. februara 2024. godine u biblioteci Fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu. Na sastanku su predstavnici partnerskih institucija dali pregled postignutih rezultata, a dvoje mladih istraživača angažovanih na projektu dalo je kratak osvrt na svoja istraživanja.

Tokom tri godine trajanja projekta, ostvareni su značajni rezultati u oblasti sinteze novih ugljeničnih materijala za primjenu u sistemima za skladištenje energije nove generacije. Za sintezu visokoporoznih ugljenika korišćeni su nusproizvodi dvije značajne industrijske grane u Crnoj Gori, grane vinove loze i komina masline. Sintetisani ugljenici pokazali su veliki potencijal za primjenu i iskorišćeni za razvoj prototipa novog tipa superkondenzatora na bazi aluminijuma i natrijum-jonske baterije. Takođe, dat je doprinos u razumijevanju procesa koji se odvijaju na granici između ugljenične elektrode i elektrolita koji sadrže alternativne monovalentne(Na+)  i viševalentne (Ca2+, Mg2+ ili Al3+) jone u uslovima rada baterija i superkondenzatora.

Projekat je realizovan između Hemijskog instituta u Ljubljani, Fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu i Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.