Docent dr Bojan Mašanović urednik specijalnog izdanja u časopisu „Sports“ na temu unaprjeđenja kolektivnog kretanje djece




Docent dr Bojan Mašanović urednik specijalnog izdanja u časopisu <span class="CyrLatIgnore">„Sports“</span> na temu unaprjeđenja kolektivnog kretanje djece

Međunarodni naučni časopis „Sports“ objavio je poziv naučnicima za publikovanje radova u specijalnom izdanju, pod nazivom 24-Hour Movement Behaviors and Health-Related Quality of Life in Children".

Poziv je otvoren do 30. septembra 2024. godine.

„Sports (ISSN 2075-4663)“ je indeksiran u naučnoj bazi Web of Science, sa impakt faktorom IF 2.7, za 2022. godinu, u kategoriji „SPORT SCIENCES“. Gostujući urednici ovog specijalnog izdanja su prof. dr Adilson Marques, sa Univerziteta u Lisabonu i doc. dr Bojan Mašanović, sa Univerziteta Crne Gore.

„Globalno gledano, fizička aktivnost je u opadanju u većini zemalja i, s obzirom na to da se ponašanje djece u vezi sa fizičkom aktivnošću prenosi na odraslo doba, fizička neaktivnost je postala jedan od vodećih rizika za javno zdravlje. Stoga su intervencije usmjerene na uspostavljanje zdravih navika fizičke aktivnosti u ranom uzrastu postale izuzetno poželjne. Brojni su faktori koji mogu uticati na mogućnosti kretanja djece, a preprjeke za uspjeh intervencija sa fizičkom aktivnošću su bezbrojne. One uključuju okruženje djeteta, njegove kompetencije i opterećenje roditelja, nastavnika i djece. Postojeće teorije koje se odnose na promjene u ponašanju obezbjeđuju okvire za put kojim se bi se trebalo ići da bi se prevazišli svi pomenuti izazovi, ali ostaje potreba za visokokvalitetnim istraživanjima kako bi se utvrdilo koji pristup će doneti najefikasnija rješenja. Stoga, ova istraživačka tema ima za cilj da obezbijedi i promoviše praktične pristupe fizičkoj aktivnosti koji podržavaju djecu kroz školsko okruženje, kao i okruženje u komšiluku i zajednici, a transparentno objavljivanje novih istraživanja će pomoći da se kolektivno unaprijedi kretanje kod djece.“, kazao je jedan od gostujućih urednika Bojan Mašanović.

Sve informacije koje su potrebne da bi se rukopis pripremio i prijavio na adekvatan način dostupne su na linku.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.